LADY MADONNA (12 Augusti 2019)

Spektakulär resultaträkning i sammanfattning:

Rörelsens omsättning : 1.5 miljoner kronor

./. Rörelsens kostnader : 80,5 miljoner kronor

RÖRELSENS FÖRLUST : 79 miljoner kronor

Not 1 : Rörelsens vinstmarginal : -98,1%

Not 2 : Ersättning till VD : 1.4 miljoner kronor dvs 93,3% av rörelsens omsättning.

Bokföringsåret var 2003 och företaget som redovisade dessa osannolika siffror hette ”Att Veta”. Efter att de ackumulerade förlusterna lite senare hade stigit till 200 miljoner blev ett brådstörtat VD-byte och rekonstruktion nödvändigt för att stoppa det ymniga blodflödet.

Den ansvarige VDn befordrades 2004 till minister i regeringen vilket motiverades med att hon hade ”värdefull näringslivserfarenhet“.

VDn ifråga hette Ylva Johansson och är nybliven EU-kommissionär. Som sådan kommer att hon att vara Sveriges kanske främste företrädare i internationella sammanhang och kommer nu att ansvara för långt större belopp än hon hade i ”Att Veta”, belopp som ställts till hennes förfogande av EU:s intet ont anande skattebetalare. I samband med utnämningen poängterade Löfven ånyo hennes näringslivserfarenhet.

Jag har säkert sett och analyserat några tusen resultaträkningar i mitt liv men jag har faktiskt aldrig sett något liknande. Ankom det på mig skulle Ylva Johansson inte ens anförtros att driva en glasskiosk. Inte ens om glasskioskens verksamhet var vilande.

Någon kanske undrar vad företagets styrelseordförande tyckte. Han recenserade sin VD:s insatser så här:

”Jag är positivt överraskad av henne som vd, hon har visat fantastiska ledaregenskaper”

Syrelseordförandes namn? Pålitlige sosse-kompisen Ilmar Reepalu, senare betrodd av regeringen med bl.a att utreda frågan om vinsttak för privata vårdföretag. Reepalu verkar alltså ha större problem med företag som gör för stora vinster än företag som gör för stora förluster – onekligen en kuriös inställning till företagande så kanske borde han utrett förlusttak istället för vinsttak?

Man kan i alla fall inte klaga på underhållningsvärdet när sossar försöker leka att de är affärsmän och provar sina vingar i den konkurrensutsatta verkligheten. Det här är ju som Fawlty Towers, The Office och Ebberöds Bank tillsammans😄😄😄

En tanke på “LADY MADONNA (12 Augusti 2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: