CRISIS WHAT CRISIS (9 Augusti 2019)

Sverige är i kris, krisen fördjupas dessutom snabbt och en drastisk förändring av politiken är nödvändig.

Den som tidigare under 2010-talet har framkastat sådana tankefigurer har fått vara beredd på att schavottera rejält och betala ett högt pris i form av spott och spe från det politiska och mediala etablissemanget (inte minst vänstern) och fick länge plikta med att snabbt bli både utfrusen, persona non grata och anklagad för rasism, dystopi och svartmålning av Sverigebilden.

Men i sommar har någonting tydligen hänt.

Nu talar t.o.m socialdemokraternas förlängda arm, Aftonbladets ledarsida, om att Sverige är i kris i två, raskt på varandra följande, ledare.

Som tecken på krisen anför man bl.a våldsbrottsligheten och kronraset.

1. Vad gäller våldsbrottsligheten skriver man : ”Den grova våldsbrottsligheten är långt ifrån någon storstadsangelägenhet. Eskilstuna, Örebro, Värnamo, Umeå, Borlänge har sedan några år liknande problem som Malmö och Stockholm.” https://www.aftonbladet.se/…/valdsbrotten-visar-att-sverige…

2. Vad gäller kronraset skriver man : ”Få saker har väl retat utlandssemestrande svenskar så mycket som det låga värdet på kronan. Semesterkassor har tagit duktigt med stryk när kronan tappar mot andra valutor. Hotellrummet, glassen på strandpromenaden blir dyrare och middagen på restaurangen blir dyrare. Men även folk som stannade kvar i Sverige har märkt av det. Mat, kläder och andra importerade varor kostar mer. Kronans usla värde beror till stor del på hur regeringen och riksbanken agerat efter den stora finanskrisen för tio år sedan.” https://www.aftonbladet.se/…/rut-avdrag-raddar-inte-sverige…

Det är ju iofs glädjande att Aftonbladet och socialdemokratin sent omsider kommit till dessa insikter. Men de är ju så gott som sist på bollen i landet. Det här är ju sådant som de flesta av mina FB-vänner påpekat till leda under de senaste fem åren. 

Men annat ljud i skällan var det 2015. Då avfärdade Aftonbladets politiska stjärnkrönikör allt tal om kris som en ”skrämselbild” med argumentet : ”Det mesta fungerar faktiskt. Det kommer vatten ur kranen, el ur eluttagen, bussen kommer i tid…” https://www.aftonbladet.se/…/mellin-akessons-logn–tror-han…

Och en annan dåvarande stjärnkrönikör tyckte att det ju inte vår någon kris så länge man slapp köpa billigare rödvin… https://www.aftonbladet.se/…/har-flyktingar-tvingat-dig-kop…

Och så där kan man hålla på att lista exempel ett bra tag….

Jag tycker man kan jämföra den svenska inrikespolitiken under 2010-talet med hur fotbollscoacher agerar under en match. Det har funnits i huvudsak tre typer av coacher i Sverige under 2010-talet :

1. De som analyserat matchförutsättningarna rätt redan innan kick-off i matchen om 2010-talet och redan i början på decenniet föreslog rätt matchplan, taktik/strategi och laguppställning. De var tyvärr alltför få men Thomas Gür tillhör definitivt den kategorin. Det är ingen tillfällighet att det är han och inte hans meningsmotståndare som driver serien ”Internet never forgets”.

2. De som en bit in i matchen insåg att det här håller ju inte. Vi måste ändra taktiken och byta in nya spelare. Någonstans mellan MÖK 2011 och sammanbrottet 2015. Det kan väl liknas med att ställningen var 0-1 eller 0-2 i fotbollsmatchen om decenniet men med rätt mycket tid kvar att spela och hopp om att kunna vända matchen. Jag själv och många av mina FB-vänner tillhör den kategorin.

3. Sedan har vi den sista gruppen som vaknar sommaren 2019 när matchen om decenniet snart är slut. Nu är väl läget närmast att likna vid ställningen 0-8 i 87:e matchminuten och inga tilläggsminuter att vänta. I den kategorin hamnar Aftonbladet och socialdemokratin. Och inte blir det ju bättre av att de förändringar man vill göra mest går ut på mer av den förlorande taktiken dvs socialistisk skattehöjningspolitik kombinerad med kravlös invandringspolitik. I mina ögon en lika desperat åtgärd som att byta in reservmålvakten som centerforward.

Tyvärr är det coacher i den tredje kategorin som utformat Sveriges spel under 2010-talet och de flesta av åskådarna har väl gett upp hoppet nu och insett att slaget om detta decennium är förlorat.

Nu börjar snart matchen om 2020-talet. Det blir en ödesmatch för Sverige. En lika stor brakförlust som under 2010-talet och vi blir definitivt nedflyttade från den Elitserie bland världens i-länder som vi länge tillhört tack vare gamla meriter. 

Tyvärr kommer vi att börja matchen om 2020-talet med samme Stefan Löfven på bänken som coach och dessutom med Jonas Sjöstedt, Isabella Lövin och Annie Lööf som assisterande coacher. Och dessutom med floppar som Morgan Johansson, Annika Strandhäll, Anders Ygeman m.fl som tänkta nyckelspelare i startuppställningen.

Det är bara att hoppas att publik och ägare inser att byte behövs 2022 så inte det blir ett nytt förnedrande nederlag i matchen om 2020-talet.

Det har vi helt enkelt inte råd med och jag skulle känna mig betydligt tryggare till mods med coacher vid rodret som visat framfötterna under det gångna decenniet än de lallare som lagt upp riktlinjerna för kamikaze-politiken.

ADDENDUM:

En del som läst inlägget påpekar att jag glömt grupp 4 dvs ”de som fortfarande I 87 :e matchminuten vid ställningen 0-8 vägrar inse hur prekärt läget är och att det behövs förändringar”.

Tyvärr har de rätt i det. Skyller mitt förbiseende på det osannolika i att någon fortfarande kan förneka alla krissignaler och inte reagerar trots att baklängesmålen fortsätter att regelbundet ramla in. Alltså ännu sämre coacher än Aftonbladet….jag gissar att jag har svårt att ta dessa coacher på allvar och därför glömde bort dem i hastigheten. Den mänskliga faktorn ….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: