CAN YOU FORGIVE HER (31 Januari 2021)

Den svenska golflegenden Annika Sörenstam har tydligen gjort något helt oförlåtligt när hon tog emot en prestigefylld medalj av USAs avgående men trots allt folkvalde ex-president Donald Trump.

Kritiken har varit massiv och skoningslös i media och hat-drevet mot Sörenstam verkar aldrig ta slut – att hon förmodligen har gjort mer positivt för Sverigebilden i USA än Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, Stefan Löfven, Margot Wallström och Ann Linde har gjort tillsammans verkar inte spela någon som helst roll.

Sörenstam ”borde ligga vaken på nätterna”, menar t.ex Expressen.
https://www.expressen.se/sport/kronikorer/mats-olsson/detta-borde-fa-sorenstam-att-ligga-vaken-om-natterna/

DN drog å sin sida jämförelser med att ta emot priser av den i svensk debatt allestädes närvarande och ständigt hyperaktuelle Adolf Hitler.
https://www.dn.se/kultur/fredrik-strage-luften-har-gatt-ur-nazistskamten-i-kulturen/

Förutom de horribla formuleringarna förstår jag ärligt talat inte varför man ska ställa högre krav på politiskt omdöme på golfspelare än på statsministrar?

Särskilt socialdemokratiska statsministrar har otaliga gånger fraterniserat med många långt mindre demokratiskt legitima och långt mer blodbesudlade figurer än Donald Trump.

Förra gången jag påminde om Ingvar Carlsson gulliga teenager-in-love-promenad med massmördaren och tyrannen Robert Mugabe i Harare 1989 och Olof Palmes naiva shoot-to-thrill-vapenlek i Havanna med massmördaren och tyrannen Fidel Castro fick jag ett mess från en arg sosse som menade att jag borde förstå att en statsminister har ceremoniella plikter och att Carlsson och Palme var ”tvungna” att representera Sverige.

Den som funderar i liknande banor kan bespara sig kommentarer den här gången. Det står inte inskrivet någonstans i Sveriges konstitution att statsministern måste besöka varenda skurkstat på jorden, dansa efter den därstädes regerande diktatorns pipa och ställa upp på hur förnedrande och graverande propagandajippon som helst.

Hade Palme och Carlsson inte velat besöka Zimbabwe och Kuba så hade det varit lika enkelt att undvika som det är för Stefan Löfven att inte ställa upp på liknande spektakel med Vladimir Putin. (T.o.m ännu enklare eftersom Ryssland är en betydligt viktigare handelspartner för Sverige än Zimbabwe/Kuba).

Både Carlsson och Palme borde vetat långt bättre men valde ändå att medvetet markera sin värdegemenskap med Castro, Mugabe, Arafat och många andra blodbesudlade regimer (Arafat företrädde inte ens någon erkänd regim utan var bara en terroristanstruken populist med smak för lyx vilket räckte för att sossarna skulle ta honom till sitt hjärta och bjuda honom till Sverige för att smörja kråset gång på gång på gång) https://www.na.se/artikel/arafats-besok-i-sverige-blev-rutin

Och att all den inspiration sossarna hämtat från sina långvariga goda relationer med allsköns diktaturer och diktatorer fortfarande frodas märks ju när man ser hur t.ex Morgan Johansson uttalar sig i demokratifrågor. Att en motståndare som besegrar dig i ett fritt val ”griper makten” hade säkert såväl Mugabe som Castro instämt i – det var troligtvis av den anledningen som de raskt avskaffade de fria valen i sina länder.

Så jag tycker verkligen inte Annika Sörenstam behöver skämmas för att hon inte nobbade USAs sittande folkvalde president. DET hade varit att inte respektera de demokratiska principer USA bygger på och att skymfa de runt sjuttio miljoner amerikaner som valde Trump till sin president 2016 och på vilkas mandat han fortfarande satt i Vita Huset när Sörenstam träffade honom.

Och eftersom man aldrig kan vara övertydlig nog när man skriver om Trump i Sverige så vore det givetvis lika fel att kritisera en idrottsman/idrottskvinna för att vederbörande tog emot en medalj av Joe Biden. Att man respekterar det folkvalda ÄMBETET i en demokrati även om man ogillar PERSONEN som för tillfället innehar posten tycker i alla fall jag är självklart. Då har jag betydligt svårare att se varför man frivilligt ska ägna sig åt kärvänligt gulligull med ovalda tyranner i blodiga diktaturer som Palme och Carlsson gjorde.

Om DN oroar sig för hur Annika Sörenstam reagerat om hon fått pris för sina bunkerslag och puttar från Adolf Hitler borde de vara långt mer oroade över hur olika socialdemokratiska partiledare hade reagerat om Führern erbjudit dem järnkorset för Sveriges transitjärnvägar och malmleveranser under WW2.

Men kritik av den verkliga presstödsutdelande makten verkar inte ha någon plats i Wolodarskis agendajournalistik, då är det betydligt bekvämare och enklare att ge sig på kvinnliga golfspelare istället…..some Lionheart that Wolodarski. NOT!

FOTNOT: Intressant söndagsläsning för den vetgirige och den som till äventyrs trodde att sossarna bara var naiva. Så var det inte – de visste mycket väl vad Mugabe höll på med. Och de hade inte mycket invända tydligen. Rätt sida av historien? Döm själv.
https://timbro.se/smedjan/socialdemokraterna-kande-till-mugabes-massmord/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: