A WELL RESPECTED MAN (29 Januari 2021)

A propos Centerpartiets infama försök att använda förintelsen som ett verktyg för att försvara sitt godhets-manifest Januariöverenskommelsen så borde de nog tänka sig för innan de alltför vårdlöst kastar stenar runt sig i sitt glashus.

Per-Olof Sundman var på trettiotalet medlem i det nazistiska Nordisk Ungdom. Moderpartiet hette Nationalsocialistiska Arbetarpartiet och uppmuntrade sina medlemmar att rapportera in uppgifter om judar i Sverige, och skapade ett register med personuppgifter för cirka 8 000 av Sveriges judar. De hade planer på att sända judarna till ”skyddshäkte” (koncentrationsläger) och deportation om Sverige skulle bli ockuperat av Nazityskland, och planerade koncentrationsläger i Sjöbo och på Stora Karlsö. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Svensk_socialistisk_samling

Med detta bajsbruna CV (han blev t.o.m dömd för vapeninnehav under nazisttiden) gjorde Sundman senare en framgångsrik karriär i Bondeförbundet (dvs nuvarande Centerpartiet) som tog honom under sina vingars beskydd. Han representerade dem i riksdagen med start 1969 och satt kvar så sent som 1980 dvs hela 35 år efter att WW2 slutade, nazismens förbrytelser var allmänt kända och denazifieringen borde varit genomförd om viljan funnits att göra upp med sin historia istället för att sopa den under mattan. Men Bondeförbudet hade som enda riksdagsparti rasismen inskriven i sitt partiprogram på trettiotalet så viljan var väl begränsad.

Sundman var f.ö även medlem av Svenska Akademien och styrelseledamot i Sveriges Radio. Han var således ingen vanlig backbencher utan en synnerligen inflytelserik person under lång tid i det offentliga Sverige med Centerpartiets goda minne. Svenska ex-nazister behövde alltså inte fly till Paraguay, de gick med i Centerpartiet istället. https://www.svd.se/att-fiska-i-grumligt-vatten

Och när Annie Lööfs företrädare på partiledarposten, Maud Olofsson, tillfrågades om sin syn på Adolf Hitler sade hon bara att han gjorde ”tokigheter” som vore han blott en enkel bondkomiker i ett bygdespel. Hon gjorde ont värre genom att jämföra EMU (Euro-ländernas samarbete) med Hitlers diaboliska livsverk – det hade ju varit intressant om hon upplyst om var EMU:s koncentrationsläger finns. För att kröna den förvirrade intervjun sade hon att hon med sina uttalanden ville ”hyfsa debatten”. https://sverigesradio.se/artikel/258615

Det finns alltså all anledning att fråga sig om Centerpartiet själva tvättat sin bruna byk med tanke på att det fortfarande på 2000-talet visat upp sitt fula tryne.

Om Annie Lööf och hennes kvinnoförbund har för lite att göra kan de skriva vitböcker om sitt eget partis bruna rötter för glatta livet istället för att leka snövita godhetsapostlar, sätta sig till doms över andra och dela ut beskäftiga moralkakor.

När det stormade som värst lovade f.ö Centerpartiet att tillsätta en forskargrupp för att göra just en sådan vitbok men det projektet visade sig, som så mycket annat från Centerpartiet, vara ett löfte helt utan värde. Trots att Annie Lööf i år firar tioårsjubileum som partiledare har hon ännu inte tagit tag i saken. Så var det med det starka engagemanget mot nazism.

Jag tycker Centerpartiet oifrågasatta har fått agera moraliska översteprästinnor i Sverige alldeles för länge nu. Vill de leka fåniga nazist-lekar får de leken tåla.

https://uvell.se/2019/01/26/var-ar-vitboken-centern/

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Per_Olof_Sundman

FOTNOT: Min mamma tålde aldrig Bondeförbundet/Centerpartiet. Enligt henne var de nedlusade med Hitlervänner under kriget, i alla fall på den småländska landsbygden. Fabrikören i Hasse Alfredssons ”En ond man” (Den enfaldige mördaren) var hennes sinnebild av Bondeförbundare. Min mamma var allt annat en curling-mamma och mycket sparsam med beröm men just detta inlägg tror jag faktiskt hon hade lajkat om hon fortfarande hade varit i livet. Förmodligen det enda av mina inlägg…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: