CONQUISTADOR (18 Juni 2020)

Vad tycker ni om bananer? Själv älskar jag bananer! Det är min absoluta favoritfrukt och enligt en snabb överslagsberäkning har jag satt i mig några tiotusentals under årens lopp. De allra flesta av dem har varit av märket ”Chiquita” som jag anser godast tillsammans med thailändska bananer som dock är sällsynta i mitt lokala snabbköp.

Således är jag väl förtrogen med Chiquitas logotype eftersom jag är van att hålla utkik efter den i fruktdisken på ICA Maxi.

Skam till sägandes har det inte en enda gång ens vagt försvävat mig att jag är ett offer för problematisk marknadsföring som framställer annorlunda människor som mindre viktiga och med lägre människovärde än andra.

Men så är det tydligen enligt New York Times:

“Chiquita Banana has that sort of alluring representation that is meant to give people this vision of something that is exotic and other,” said Rebecca Hains, a professor of media and communication at Salem State University in Massachusetts. “But othering people is really problematic. It marginalizes people and suggests that they’re not important or equal to the majority.” https://www.nytimes.com/2020/06/17/business/aunt-jemima-mrs-butterworth-uncle-ben.html

Jag vet inte ens om jag reflekterat alls över vad loggan föreställer. Det är  som att man känner igen en hundrakronorssedel när man ser den men inte skulle kunna avbilda den med en teckning ur minnet. 

När jag nu på förekommen anledning studerar den noggrannare ser jag bara en kvinna som ser ut som en flamencodansös. Och tja, Chiquita-bananer kommer ofta från centralamerika (en bekant till mig har t.o.m varit på en Chiquita-odling i Honduras) och i centralamerika är flamenco populärt så….. i och för sig var det kanske de spanska conquistadorerna som introducerade flamenco för centralamerikanerna men att av det dra slutsatsen att jag, som Chiquita-konsument, riskerar att få en nedvärderande syn på centralamerikaner är väl liiiiite långsökt?

Och det är inte den enda loggan som nu utsätts för identitetspolitisk vrede. Även Uncle Bens ris har hamnat i skottgluggen tydligen.

Visserligen än så länge bara i USA. Men det som har varit i säck kommer ju ofta i påse och särskilt gäller det Sveriges benägenhet att importera amerikanska påhitt oavsett om de är relevanta eller ej.

Men vad vet jag? Kanske får tyskarna en snedvriden och nedvärderande syn på oss svenskar när de sett IKEA-reklamen nedan. Tyvärr har jag viktigare saker att göra än att bekymra mig om den saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: