DEATH ON TWO LEGS (6 Juni 2020)

”Lysande svensk coronastrategi”

Det är rubriken på den här artikeln i tidningen Fplus. Att strategin är lysande visar sig i diverse ekonomisk statistik, enligt artikelförfattaren. https://www.fplus.se/lysande-svensk-coronastrategi/a/K300xM

Bilförsäljningen har tagit mindre skada än i andra länder liksom detaljhandeln och sevicesektorn i stort, rapporteras upphetsat.

Jag betvivlar inte statistiken. Att det är kostsamt för en samhällsekonomi att göra en lockdown och att länder drabbas hårdare ekonomiskt ju mer de stänger ned är inte ett särskilt vågat antagande.

Men skulle det rättfärdiga att vi har flera tusen fler döda än vad vi haft om vi haft samma dödsfall/capita som t.ex Danmark, Finland och Tyskland?

Danskar, finnar och tyskar är inte dummare än att de säkert förstod att det skulle bli kostsamt när de beslutade sig för sina lockdowns.

De tog sig råd helt enkelt.

De ansåg, till skillnad från den förment humanitära stormakten, att det viktigaste var att skydda sina medborgare och rädda så många människoliv som möjligt. Det verkar de också, av resultaten hittills att döma, ha lyckats bättre än Sverige med.

Och fast ekonomi är mitt metier bor det en humanist inom mig som helhjärtat stöder våra grannars strategi.

Det är mig fullständigt främmande att jubla över bra bilförsäljning när tusentals människoliv gått till spillo och beteckna det som en ”lysande” strategi och bingo för Sverige.

Det är också en cynism som jag inte känner igen från de internationella storkoncerner jag jobbat för. Även om ROI (Return on investments) och ROA (Return on assets) alltid har varit de prioriterade målen har det aldrig varit tillåtet att nå målen genom att slarva med personalens säkerhet.

Låga olyckstall i fabrikerna har ofta vägt lika tungt som ROI/ROA i tantiemvillkoren.

Dessutom undrar jag vad som hände med de käcka utropen ”Sverige är ett rikt land” och ”Sverige har råd” som man hörde stup i kvarten under öppna-hjärtan-epokens glada dagar.

Vi verkar i alla fall varken vara rika nog eller ha råd nog att rädda våra medborgare från att kvävas ihjäl under Covid-19 pandemin.

Jag tycker faktiskt det är provocerande att kalla detta dödliga debacle för en lysande strategi.

FOTNOT: Dessutom återstår att se de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna av att exportlandet Sverige nu betraktas som paria i många av de länder vi gör affärer med. Liksom konsekvenserna för gränshandel och turistindustri. Dessutom håller jag inte för otroligt att det nu finns ett uppdämmt konsumtionsbehov i lock-down länderna som gör att deras ekonomier kommer att repa sig rätt snabbt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: