SUN KING (1 November 2019)

Till alla som grubblat över vad Peter Wolodarski egentligen menar med att Dagens Nyheter ska bedriva agendajournalistik och undrar vad det betyder i praktiken:

Den 23 juli hade Boris Johnson precis blivit vald till Storbritanniens premiärminister. Pundet hade då försvagats och man fick betala ungefär 0,92 Pund för en Euro jämfört med bara 0,89 Pund en månad innan Boris Johnson blev vald.

DN rapporterade då upphetsat att ”Boris Johnson skapar oro på finansmarknaden”. Några dagar senare följde man upp med en artikel med rubriken ”Pundet pressas av Johnsons Brexitretorik”. https://www.dn.se/…/boris-johnson-skapar-oro-pa-finansmark…/
https://www.dn.se/…/pundet-pressas-av-johnsons-brexitretor…/

Sedan dess har Boris Johnson inte bara återställt utan stabilt förbättrat värdet på Pundet och just nu behöver man bara betala runt 0,86 Pund för en Euro. Pundet är nu alltså klart starkare än innan Boris Johnsons tillträde.

Tror ni DN nu rapporterat om att ”Boris Johnson skapar lugn på finansmarknaden”? Sällan!

Och där har har vi alltså Wolodarskis och DNs agendajournalistik i ett nötskal.

1. Man bestämmer sig för att Boris Johnson är en ”bad guy”.
2. Små motgångar för Johnson blir stora rubriker.
3. Betydligt större framgångar för Johnson blir inga rubriker alls.

Att någon vill betala för den typen av journalistik är obegripligt för mig. Då är man ju inte intresserad av opartiska fakta om verkligheten utan bara av att få sin befintliga uppfattning bekräftad.

Det är som att skaffa en termometer/väderstation som visar att det är 25 grader och solsken ute varje dag året om oavsett de faktiska väderförhållandena. Kanske vore en affärside som man skulle ta patent på med tanke på DNs alla godtrogna prenumeranter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: