SIMPLY THE BEST (30 Oktober 2019)

Hur ska man som lekman förhålla sig till klimatfrågan egentligen?

Tänker på det när jag läser Expressens artikel om debattörer som anser att klimatproblemet är en bluff eller i alla fall överdrivet. https://www.expressen.se/…/nu-later-vi-aven-skeptikerna-ko…/

Flera av de intervjuade verkar både kunniga och vettiga och detsamma kan sägas om flera av deras motståndare som är lika övertygade om motsatsen dvs att klimatfaran är akut och överhängande.

Jag kan bara konstatera att frågan är komplex, polariseringen är stor och antingen spelar man i det gröna laget eller så spelar man i motståndarlaget. Själv har jag absolut ingen spetskompetens i frågan och blir mer och mer osäker ju mer jag försöker läsa om saken.

Bara en sak verkar säker – i den mån ett klimatproblem hotar förgöra jorden kan det bara åtgärdas genom att alla planetens länder drar sitt strå till stacken.

Ändå måste man ju förhålla sig till frågan eftersom den tar så stor plats i den svenska debatten. Så här tänker jag.

1. Det verkar ändå finnas en global politisk majoritet för att vi har ett klimathot och att åtgärder behövs. Den yttrar sig i främst Parisavtalet från 2015. 

2. Alla världens länder har skrivit på det även om USA sagt att man ska dra sig ur.

3. Sverige har också skrivit på och skriver man på så bör man ju också försöka uppfylla det man skrivit på. Pacta sunt servanda. Eljest får man göra som USA och säga upp avtalet men det är väl inget parti som driver den frågan idag (även om SD röstade emot när det var aktuellt)?

4. Hur ser det då ut i Sverige? Uppfyller vi vår del av avtalet?

5. Den tydligaste indikatorn jag hittat är det klimatindex (CCPI) för sextio länder som Germanwatch, New Climate Institute och Climate Action Network sammanställer. Det tar hänsyn till utsläpp av växthusgaser, förnyelsebar energianvändning, total energiförbrukning och klimatpolicy. https://germanwatch.org/…/ge…/files/CCPI2019_Results_WEB.pdf

6. Enligt den är Sverige BÄST I VÄRLDEN. Dessutom klart bäst. Vi samlar ihop 76 poäng. Tvåan Marocko har 70, EU-snittet är 60 och USA har 18. Att platserna 1-3 i listan nedan är vakanta är för att markera att ingen är perfekt.

7. En del säger att Sverige ska vara ett föredöme och föregångsland. Det är vi tydligen redan. Vi behöver inte skämmas utan kan tvärtom vara stolta!

8. Då landar jag i att Sveriges fokus inte behöver vara att införa ytterligare pålagor för medborgarna för att förbättra oss ytterligare inom just klimatområdet just nu. Vi bör istället lägga fokus på de områden där vi har uppenbara problem. Kriminaliteten, vården, skolan, ekonomin, integrationen o.s.v o.s.v

9. Kanske går världen under pga klimatförändringarna men min sista tanke innan det i så fall sker kommer inte att vara att Sverige borde haft ännu högre bensinpriser och flygskatt. Snarare kommer den att vara ”synd att fler länder inte gjorde som Sverige”.

10. Vi är tydligen redan ett föredöme och ett föregångsland. Bäst i världen. Låt oss vara nöjda med det och försöka övertyga andra länder att komma dit vi redan är nu. Jag är nöjd så länge vi tillhör de tio bästa i världen. Att dryga ut försprånget till andra länder ytterligare kommer att vara både dyrt och utan någon nämnvärd nytta för det globala problemet. Vi utgör trots allt bara någon promille av jordens befolkning. Vi gör förmodligen mer nytta genom att vara värd för andra länder som vill skicka hit delegationer för att studera det stora föregångslandet.

Sens Moral:

Att FC Barcelona inte vunnit Champions League de senaste fem åren beror inte på att Leo Messi varit för dålig utan på att laget runt honom inte varit tillräckligt bra. Lösningen är inte att sätta Messi i specialträning utan att förbättra resten av laget.

Att Sverige inte är något särskilt lyckat land numera beror inte på vår klimatpolitik. Lösningen är inte att förbättra den ytterligare utan att vi förbättrar oss på andra politiska områden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: