SHANTY TOWN (30 September 2019)

Ibland undrar jag hur människor i fattiga länder som t.ex Haiti, Guinea, Togo och Uganda skulle ställa sig om de hörde ungdomar ur den övre svenska medelklassen förbanna ekonomisk tillväxt och aggressivt fråga hur någon vågar vara av någon annan uppfattning.

För vissa betyder ekonomisk tillväxt nya flådiga mobiltelefoner, X-boxar, moderiktiga kläder och resor. Saker som måhända kan vara jobbiga att avstå från men som knappast är livsnödvändiga eller är en heroisk uppoffring att avstå från.

Men för vissa kan ekonomisk tillväxt eller inte vara skillnaden mellan om man ska vara hungrig eller mätt, om man ska frysa eller kunna värma sig om natten eller om man ska ha rent eller smutsigt vatten. Marginalnyttan av ekonomisk tillväxt är helt enkelt annorlunda i Port-Au-Princes shanty towns än vad den är på fashionabla innerstadsadresser i Stockholm.

Själv skulle jag nog snarare vilja säga ”How dare you” till priviligierade svenska ungdomar som förnekar och hånar värdet av ekonomisk tillväxt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: