SUNNY AFTERNOON (11 Juni 2019)

När jag var i tonåren på sjuttiotalet försökte jag en sommar skrapa ihop pengar till en ny stereoanläggning genom att vandra runt och sälja Kvällsposten till hushållen i samhället där vi bodde.

Det var lättare sagt än gjort.

Dels tillhörde inte mellersta Småland till Kvällspostens naturliga fokusområde och i de småländska skogarna var intresset för MFF, Nils Poppes revyer och andra Skånenyheter måttligt.

Och dels rådde på somrarna i Sverige på den tiden ett tillstånd som brukade kallas sommarstiltje vilket var en omskrivning för att det i princip inte fanns några nyheter alls värda att rapportera om.

Min trognaste kund var min pappa och han brukade irriterat slänga tidningen ifrån sig och muttra något i stil med ”f-n, det står ju ingenting I den här j-vla blaskan”. Hans efterföljande blick i min riktning lämnade mig inga tvivelsmål om att han köpte Kvällsposten av solidaritet och föräldraansvar snarare än på grund av tidningens egna meriter.

Och jag hade svårt att invända, själv minns jag att tidningarna tog till de mest krystade grepp för att fylla ut spaltutrymmet. Sommarkrysset, sommarföljetongen, sommarläsning, Mr X och en massa annan skåpmat.

För oss som minns den tiden känns nyhetsbombardemanget nedan från Malmö det senaste sommardygnet smått surrealistiskt. Det påminner mer om vad som brukade rapporteras från IRA:s Belfast på den tiden än om rapporteringen från det fridfulla Sydsverige.

Det kanske är som professor Sarnecki säger att det var värre förr och att mina minnesbilder är grovt romantiserade.

Men jag saknar det sömniga Sommarsverige jag minns där det inte hände något och man kunde koncentrera sig på Sommarkorsord, halvtaskigt skrivna sommarnoveller och kunde sträcka ut sig i hammocken med en tidning i trygg vetskap om att man inte skulle väckas ur den stillsamma sommarlunken av braskande rubriker som gör att man undrar om ett inbördeskrig brutit ut.

Jag menar tyvärr vi har förstört något väldigt fint i det här landet som den svunna sommarstiltjen är ett tydligt uttryck för och jag finner det extremt provocerande att höra det parti som är huvudsakligt ansvariga för detta moras skrävla om sitt samhällsbygge.  https://www.aftonbladet.se/…/lofven-vi-behover-ett-samhalls…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: