BRILLIANT DISGUISE (14 Juni 2019)

USA:s ex-president Barack Obama är i Sverige för att träffa ”brilliant minds“ och rivstartar genom att träffa Stefan Löfven….

Just det gamla politiska etablissemangets grandiosa självbild som kommer till uttryck när man dubbar sig själva som ”brilliant minds” parat med synen på de som väljer och finansierar dem (t.ex Obamas sidekick Clintons famösa ”deplorables”) tror jag varit en viktig ingrediens i att skapa både Donald Trump, Brexit och Sverigedemokraternas exempellösa tillväxt i Sverige.

Här hemma har ju public service gillat att beskriva etablissemanget som de ansvarstagande partierna som stöttas av välutbildade väljare i storstäderna medan uppstickare beskrivits som populister som stöttas av lågutbildade losers på landsbygden.

Snobbig elitism utan distans och självkritik är svårsmält redan under de mest gynnsamma förhållanden. Men när den förmenta eliten, t.ex i Sverige, dessutom bara levererar en politik som skapar elbrist, gängvåld, kronras, flygskam, vårdköer, polisbrist, skattechocker osv blir det oförblommerade skroderandet om den egna förträffligheten och nedsablandet av faktabaserad och saklig kritik direkt outhärdligt.

Amerikanska presidenter är ofta närmast besatta av vilken legacy de lämnar efter sig och hur de kommer att beskrivas i framtidens historieböcker.

Enligt alltfler bedömare kommer Barack Obama i framtiden främst att vara ihågkommen som presidenten som genom sitt svaga ledarskap banade vägen och krattade manegen för en viss Donald Trump. Ungefär som att den ännu svagare Reinfeldt kommer att vara ihågkommen som statsministern som mångdubblade Sverigedemokraternas väljarstöd.

Jag är övertygad om att det ligger en del i det. Lika övertygad som jag är att t.ex Ronald Reagan, Margaret Thatcher eller Gösta Bohman aldrig skulle hade delat in världen i ”brilliant minds” och ”deplorables”. Därtill hade de alltför mycket stil, klass och genuin känsla för allas lika värde. Dessutom var de trygga med sin politik och satsade på att genomföra den och låta resultaten tala istället för att skriva folk på näsan, glorifiera sig själva och klassa andra som mindre vetande.

Lite mer ”walk the walk” som komplement till allt ”talk the talk” skulle göra etablissemanget gott i många länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: