PARANOID (28 Juni 2018)

‘I looked up my symptoms on the internet and I think I might be dead but I came in for a second opinion.’

Det här McCarthy-liknande kartläggandet om ”vem som lajkar vem” på sociala medier som Expo håller på med (som senast drabbat Ledarsidorna) luktar faktiskt inte så lite paranoia.

Att gilla ett inlägg innebär INTE att man köper inläggsförfattarens alla åsikter och vederbörandes ideologi in extenso i precis alla avseenden och innebär heller INTE att man gör sig till någon slags karaktärsvittne för densamme. Åtminstone i mitt fall gäller ett ”eventuellt” gillande just det som är skrivet i det inlägg jag gillande. Det är fullt möjligt att den som skrivit inlägget är en åsna i övrigt.

Expos priviligierade skribenter som får massor av bidrag från bl.a Kulturrådet har kanske både tid och råd att sitta och göra research, personkontroll och upprätta Stasi-akter i något filsystem över alla som skriver på sociala medier och rita diagram och ideologiska kopplingsscheman.

De flesta av oss andra är dock inte lika priviligierade. Vi läser något i flödet, bildar oss en uppfattning om just det inlägget och trycker på någon av reaktionsknapparna.

Skulle det dyka upp en häftig Led Zeppelin-video som jag inte sett så är risken stor att jag skulle trycka på gilla även om det var någon för mig okänd höjdare inom Kommunistiska Partiet eller Nordiska Motståndsrörelsen som delat den. Helt enkelt för att jag inte orkar/hinner/har lust att forska i upphovsmannens eller upphovskvinnans bakgrund och icke-Zeppelin-relaterade åsikter. Mea culpa men så är det och jag har säkert gillat något någongång från någon som har några förgripliga åsikter.

Någonstans går väl en gräns. Om Rakhmat Akilov eller Anders Behring Breivik mot förmodan skulle dela en av mig osedd inspelning av ”When the levee breaks” eller ”Kashmir” skulle jag antagligen inte gilla den hur bra den än var. 

Men bortsett från den allmänbildningen tycker jag Expo bör chilla ned och ägna sig åt annat för våra skattepengar än att sitta och kartlägga nätverk och konspirationer som bara existerar i deras paranoida föreställningsvärld där det verkar finnas nazister i varje digitalt buskage.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: