THE LONELY BULL (15 Januari 2017)

Om det här att man är främlingsfientlig och rasistisk om man inte tycker Sverige automatiskt och okritiskt måste omfamna alla kulturyttringar som invandrare i vårt land för med sig från främmande länder och kulturer:

Jag verkligen älskar Spanien. Jag har varit i alla de stora städerna, på de stora turistorterna och återvänder så ofta jag kan. Jag hoppas en vacker dag kunna njuta mitt otium på den iberiska halvön. Jag uppskattar Federico Lorca, Montserrat Caballe, Pablo Almodóvar, Heros del Silenzio och Andres Iniesta. Skriver dessa rader i den spanska solen samtidigt som jag läppjar på en iskall San Miguel och försöker konversera kyparen på den rudimentära spanska jag av genuint intresse tillägnat mig under årens lopp.

Att kalla mig rasistiskt inställd och främlingsfientlig mot Spanien och spanjorer är alltså så långt ifrån sanningen som man över huvud taget kan komma. Fanatisk Spanien-vän stämmer betydligt bättre.

Likafullt – om vi ponerar att vi skulle få en spansk flyktingvåg till Sverige skulle jag välkomna mycket som t.ex flamencodans, paella och spansk livsnjutarinställning. 

Men om de invandrade och flyktande spanjorerna började kräva att Sverige skulle tillåta tjurfäktning och tjurrusning a la Pamplona på Drottninggatan i Helsingborg skulle jag sätta ned foten rejält. Jag skulle med kraft hävda att företeelserna inte hörde hemma i Sverige och att de borde förbli förbjudna oavsett hur djupt rotade traditionerna är i spansk kultur och folklore.

Det handlar alltså inte om främlingsfientlighet eller bristande uppskattning av andra kulturer utan på att jag inte gillar den specifika företeelsen och inte kan se att den skulle vare sig tillföra svensk kultur något eller att den skulle uppskattas av särskilt många svenskar.

På samma sätt förhåller det sig med halalaktad mat i skolbespisningen, burka i offentliga miljöer och separerade badtider för pojkar och flickor. 

Jag skulle väl få vara beredd på att acceptera alla ovannämnda företeelser om det visade sig att en majoritet i Sverige inte tyckte som jag men vad det gäller den saken anser jag mig långt ifrån överbevisad.

Att kultur sprids över gränserna och korsbefruktas är i grunden både oundvikligt och positivt. Man kan lista uppskattade och vardagliga företeelser i Sverige som har sitt ursprung i andra länder tills korna gått hem. Däremot tycker jag inte det behöver betyda att man behöver köpa precis alla företeelser utan att göra någon värdering om man tycker de är bra eller dåliga.

Det gäller såklart omvänt också. Surströmmingstraditionen finns t.ex nästan bara i Sverige men jag hade inte alls klandrat mina tyska grannar eller tyckt de varit främlingsfientliga om de inte gjort vågen om jag öppnat en burk Röda Ulven på terassen när jag bodde i Bayern. De kan helt enkelt inte relatera till den kulturella företeelsen utan skulle med största sannolikhet bara blivit störda/förolämpade/direkt äcklade och gett blanka f-n i om jag förklarade surströmmingstraditionens betydelse i Sverige.

Sens moral: Det går för mig alldeles utmärkt att vara tveksam och direkt avogt inställd till vissa kulturella företeelser utan att man är ett uns främlingfientlig eller rasistisk. Det där är bara ett debilt vulgärargument från den s.k godhetsvänstern som tyvärr ställt till med stor skada för Sverige. Tyvärr verkar de som skriker högst om mångkultur sätta likhetstecken mellan att gilla andra kulturer och att ovillkorligt omfamna allt som har med muslimsk/arabisk kultur att göra, med andra kulturer är det inte alls lika noga.

Vi skulle behöva lite import av det som i Spanien kallas ”cojones” dvs modet att stå upp för vad man tycker.

🇪🇸Y VIVA ESPANA🇪🇸

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: