IGNORANCE IS BLISS (30 November 2016)

En del svenska debattörer verkar tycka att det är förskräckligt att Hillary Clinton inte blev president trots att hon fick flest röster i ”the popular vote” (50,8% mot 49,2% enligt senaste uppgifter).

Märkligt, jag minns inte att de hade några invändningar mot Decemberöverenskommelsen som ledde till att vi fick en regering och statsminister som bara fick 38% av ”the swedish popular vote” (inte ens med sitt stödparti kom de upp i mer än 44%).

Dessutom visste de amerikanska väljarna vilka spelregler som gällde INNAN valet medan DÖ kom som en kalldusch för svenskarna EFTER valet.

Att bygga en dolkstötslegend runt det amerikanska valet är lite grann som att i efterhand hävda att man vunnit en fotbollsmatch pga att man vunnit hörnstatistiken eller bollinnehavet och att målen skulle vara ovidkommande. Den typen invändningar gör man i så fall INNAN matchen så motståndaren vet vad som gäller om man inte vill efterlämna en fadd eftersmak av dålig förlorare.

Det amerikanska elektorsbaserade valsystemet må ha sina brister men i jämförelse med det svenska DÖ-spektaklet (både det officiella och det inofficiella som gäller idag sedan DÖ formellt upplöstes) så framstår de anglosaxiska valsystemen som sannskyldiga demokratiska föredömen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: