I FOUGHT THE LAW (8 Juli 2016)

Land ska med lag byggas? Nja, om Rikspolischefen får bestämma bör det nog revideras till ”Land ska med samveten och värdegrunder byggas”. Enligt honom är det ”aldrig fel att hjälpa barn”, ”en samvetsfråga” och ”upp till var och ens värdegrund” om man ska hjälpa till med illegal flyktingssmuggling. http://www.folkbladet.se/…/wida…/anders-ygemans-vardegrund/…

På samma linje var Aftonbladets ledarsida häromdagen då man kommenterade flyktingsmuggling med att ”Normalt är straffet cirka tre månaders fängelse, men det finns något uppenbart stötande i att straffa människor som hjälper andra utan egen vinning”.

När jag tidigare hört talas om nolltolerans för vissa brott har jag alltid undrat vilka vi ska ha hel- eller halvtolerans för. Flyktingsmuggling är tydligen ett sådant. Frågan är om det finns fler lagar som man kan ignorera om de inte råkar stämma överens med min personliga värdegrund?

• Är det OK att råna eller göra inbrott hos någon riking om man skänker en del av bytet till ”Ship to gaza”?

• Är det OK att fuska med skatten för att bekosta en anhörigs cancerbehandling utomlands?


• Är det OK att slå grannen på käften om han råkar vara sverigedemokrat? Rikspolischefen har ju personligen gett uttryck för att de förtjänar att ”kräkas på”.


• Är det OK att sabotera bygget av en ny golfbana för att jag värnar om fågellivet?


• Är det OK att repa amerikanska bilar om de väljer Donald Trump till president?


• Är det OK att bryta mot fartbestämmelser och trafikregler om man är sent ute för att bevista ett föredrag av Eliasson i Almedalen?

Ursäkta en juridisk lekman men jag har alltid trott att vi har lagar som ett ”gemensamt nationellt samvete”. Själv ogillar jag delar av svensk alkohollagstiftning, skattelagstiftning och trafiklagstiftning. Varken min värdegrund eller mitt samvete lägger t.ex något hinder i vägen för att plocka med mig några extra tax-free flaskor efter semestern. Ändå har jag sett det som naturligt att respektera de lagar jag personligen ogillar för att andra ska visa respekt för de lagar som jag gillar. Ogillar jag en lag så får jag i så fall engagera mig politiskt och försöka vinna mandat för att upphäva lagen men så länge de står på pränt i lagboken måste jag respektera den eller vara inställd på att bestraffas om jag bryter mot den. Dont do the crime if you cant do the time.

Men när rikspolischefen som råkar vara högste exekutivt ansvarige för att Svea Rikes Lag upprätthålls i landet börjar uttala ”moraliska amnestier” för vissa brott, varför ska jag respektera de lagar som inte råkar stämma överens med min värdegrund?

Det finns tio miljoner människor i landet och därmed tio miljoner olika personliga värdegrunder. Ska vi låta dessa styra hur människor agerar i samhället kan vi säga hej och välkommen till fullständig anarki. Alternativt låter vi den icke-folvalde rikspolischefens subjektiva värdegrund gälla och trumfa lagboken – ett i mina ögon lika skrämmande scenario.

Rikspolischefen är en katastrof.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: