MILK AND ALCOHOL (5 Juli 2016)

Gör tankeexperimentet att chefen för Systembolaget skulle valsa runt i medier och offentlig debatt och plädera för en radikal omläggning av den svenska alkoholpolitiken. Exempelvis att vi borde avskaffa monopolet och införa en tysk modell istället med försäljning i bensinmackar, provsmakning i affärer och kraftigt reducerade alkoholskatter. Och dessutom fatta självständiga beslut i den riktningen.

Ungefär så agerar chefen för Migrationsverket. Han har fullkomligt fått sin roll som myndighetschef om bakfoten. Han ska utföra och inte utforma de politiska direktiven för den verksamhet han är satt att driva. Tycker han politiken är fel så får han bli politiker istället för tjänsteman.

Vem tror han att han är? Han är en ”hired hand” som vilken knegare eller kontorsslav som helst, låt vara en oförtjänt välavlönad sådan. Han är inte folkvald. Jag har inte röstat på honom och skulle aldrig komma på iden att göra det. Ändå fattade hans myndighet på eget bevåg beslut om något så Europaunikt, kostsamt och kontroversiellt som att bevilja alla syrier permanent uppehållstillstånd för några år sedan. Och han fortsätter med en druckens envishet att driva opinion för en extrem inriktning av flyktingspolitiken istället för att koncentrera sig på det som är hans uppgift, att sköta förvaltningen av Migrationsverket så effektivt som möjligt enligt givna direktiv från de folkvalda. Han kunde börja med att reda ut situationen med lyxkryssningsfartyget som ligger för ankar vid Norrlandskusten och tickar en kostnad a 800.000 kronor varje dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: