RAY OF LIGHT (27 Oktober 2020)

Den franske ambassadören Etienne de Gonneville hyllas i mitt flöde som briljant efter sitt framträdande i Agenda och visst – jag tycker också han var bra. Retoriskt elokvent och intellektuellt bildad på det sätt som franska chefer ofta är, även inom näringslivet där jag stött på min beskärda del efter drygt 20 år med franska chefer och huvudmän som jag varit tvungen att få budgets, affärsplaner och investeringar godkända av. Förvisso inte utan friktion alla gånger men alltid stimulerande och utvecklande eftersom man gör klokt i att vara väl förberedd och beredd på alla typer av infallsvinklar och ifrågasättanden.

Fast om man kokar ned vad ambassadören sade i sak var det ju bara att aldrig så grova teckningar inte är en förmildrande omständighet för att halshugga en lärare.

Lite visar hyllningskörens styrka nog ändå hur svältfödda vi är på sunt bondförnuft i Sverige där vilka illdåd som helst brukar kunna relativiseras, förklaras och ursäktas med att gärningsmannen är utsatt, kränkt eller bådadera.

Att halshugga en lärare för att han visar bilder som fått stor betydelse i fransk nutidshistoria är som om någon kristen hade halshuggit en biografmaskinist för att hans biograf visade ”Life of Brian”. Och ingen kan såklart vara så utsatt eller kränkt att det har minsta värde som ursäkt men av någon anledning har vi ofta hamnat i den fällan i Sverige vilket SVT-journalistens perplexa reaktion visade när hans gäst inte betedde sig som en svensk sosse eller miljöpartist.

Öht är det påfallande hur brutalt och skoningslöst det svenska ankdammsnarrativet ofta avslöjas när det konfronteras med utländska ögon…förutom den franske ambassadören kände jag samma sak när den ”mystiske tysken” klädde av Anders Tegnell på presskonferenserna i våras och när Ann Linde intervjuades av den kvinnliga Deutsche Welle-journalisten i somras.

Som när man öppnar fönstret till ett instängt rum efter en lång vargavinter och släpper in frisk, härlig och stärkande vårluft ungefär.

Kan vi inte lägga ut mediabevakningen av nästa valrörelse på internationell entreprenad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: