PICTURED LIFE (10 November 2020)

Kulturnyheterna rapporterade om Charlie Hebdos Erdogan-teckning för någon vecka sedan. De undvek dock noga att visa teckningen som det handlade om. Istället beskrev programledaren vad den föreställde. Jag trodde annars själva poängen med TV i förhållande till radio var att TV är ett bildmedium.

Karolina Andersson, ansvarig utgivare för Kulturnyheterna, försvarar dock icke-publiceringen med att bilden kunde ”väcka anstöt” och därför gjorde man ”den samlade bedömningen” att inte visa karikatyren. 23.30 in i inslaget. https://sverigesradio.se/avsnitt/1614974

Må så vara – däremot vet jag som härstammande från Smålands Jerusalem, Värnamo, att många frikyrkliga pingstvänner, missionsförbundare och andra tog rejäl anstöt av hur Jesus avbildades i utställningen ”Ecce Homo”.

Om dem tog inte SVT minsta notis. Tvärtom visade man upp konstnären som glatt poserade med sin tavla tydligt synlig i detalj. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/utstallningen-som-provocerade-ar-tillbaka

Oavsett om man är för censur eller inte måste man väl vara konsekvent?

  1. Jag tycker man borde visat bägge bilderna.
  2. Näst bäst är att inte visa någon av dem
  3. Absolut sämst är att visa den ena men inte den andra och därmed tydligt markera att det är viktigt att inte kränka och väcka anstöt när det gäller en religion medan det är fritt fram att kränka och väcka anstöt när det gäller en annan.

Pingstvänner och missionsförbundare får respektera yttrandefriheten och det får de som bekänner sig till islam också göra om de vill bo i Sverige.

Än så länge har vi ingen officiell statsreligion med okränkbar status i Sverige även om Media allt oftare agerar som om så vore fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: