HONESTY (17 Januari 2021)

Fru Lööf anser sig vara lösningen på spåren vad gäller hur händelser som de i Capitol Hill motverkas:

”Vi behöver förstå vad det är för oro och rädslor som skapar grogrund för högerpopulismen. Många människor känner ett främlingsskap gentemot den etablerade makten. Det är oerhört viktigt att arbeta mer konsekvent för ett gemensamt vi, att lyssna, att ständigt bygga tillit.”

Jag håller helt med Fru Lööf om att det är viktigt att politikerna lyssnar på vad människor säger när de röstar, att de inte utfärdar tomma löften utan istället ständigt arbetar på att bygga tillit.

Gör till exempel följande hypotetiska exempel för att se hur illa det kan gå annars:

  1. Säg att en partiledare innan ett val lovar att aldrig stötta en socialistisk statsministerkandidat. Samma partiledare lovar t.o.m att äta upp sin egen sko om hon skulle göra det.
  2. Valet hålls. Många väljare lägger sina röster på partiledaren ifråga, litar på hennes dyra löfte och i trygg förvissning om att de inte röstar på socialism.
  3. Ponera sedan att sagde partiledare helt sonika fräckt bryter sitt löfte efter valet. Det är inte längre vatten värt och partiledaren käkar inte ens upp sin sko. De godtrogna väljarna står med lång näsa och fyra år med den socialistiska politik de var utless på och förespeglades att de röstade emot.

Den typen av agerande vore graverande demokratiförakt, skulle undergräva medborgarnas tilltro till demokratin och riskera att skapa social oro och en desillusionerad syn på demokratin bland de besvikna och grundlurade väljarna.

Låt oss därför tillsammans stå upp mot sådana tillitens dödgrävare och lögnens kolportörer. Låt oss istället stå upp för ett öppet, anständigt och demokratiskt samhälle där förhållandet mellan politiker och väljare präglas av ömsesidig respekt!

Eller hur, Fru Lööf?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: