HERE YOU COME AGAIN (23 Augusti 2020)

Fredrik Reinfeldt gästar TV4s Nyhetsmorgon för att kränga sin nya bok och jag orkar faktiskt plåga mig igenom några minuter innan jag ilsket byter till det betydligt mer intellektuellt givande ”The real housewives of Atlanta” på TV3.

Tydligen har Reinfeldt varit i USA och dragit slutsatser inför det stundande presidentvalet och har kommit till slutsatsen att det är ett ödesval och att världsordningen kan vara hotad om Trump vinner.

Vem vet, kanske har han nu flugit över Mojaveöknens mest otillgängliga ökenlandskap, Everglades alligatorfyllda sumpmarker eller de delar av Alaska som bara befolkas av grizzlybjörnar och tyckt att de har gott om plats för invandrare där? Det är ju på den nivån hans analyser plägar ligga.

En slutsats han däremot inte dragit är vad det betyder att Demokraterna kallar in sina gamla ledare som Bill Clinton och Barack Obama som keynote speakers på prime time på sin kongress för att ge Joe Biden sin välsignelse. Uppenbarligen bedöms de fortsatt vara en tillgång och röstmagnet av Joe Biden och hans strateger.

Reinfeldt var, liksom Clinton och Obama, Sveriges politiske ledare i två mandatperioder och är nominellt den mest framgångsrike moderatledaren i svensk historia. T.o.m den mest framgångsrike nominellt borgerliga politikern. Under normala omständigheter skulle han vara det självskrivna vallokomotivet för moderaterna i nästa valrörelse och som ”elder statesman” sprida stjärnglans och låta sig bejublas på valmöten i TV-lampornas sken.

Emellertid tror och hoppas jag att Ulf Kristersson är lika intresserad Reinfeldts välsignelse som av att behandla en visdomstand utan bedövning. Min bedömning är att det skulle kosta Kristersson flera dyrbara procentenheter i valet 2022 och omintetgöra effekterna av den möda han ändå lagt ned på att göra moderaterna någorlunda valbara igen för de borgerligt sinnade väljare som flydde hals över huvud till SD som ett direkt resultat av Reinfeldts huvudlösa och samhällsdestruktiva politik.

Man kan också förundras över hur sällan Reinfeldt åberopas och citeras i borgerlig press och av borgerliga debattörer. Händer det så är det oftast som avskräckande exempel och i en smått hånfullt raljerande ton. Och det bara några få år efter att han avslutade sin statsministergärning men ju mer de långsiktiga resultaten av hans politik blir synliga desto mer persona non grata och driftkucku blir han.

Den ende som jag hört uttrycka någon saknad över Reinfeldt på senare år är faktiskt Jonas Sjöstedt så ska Reinfeldt agera vallokomotiv/keynote speaker i nästa valrörelse får det väl vara för det gamla kommunistpartiet. https://omni.se/sjostedts-kanga-saknar-faktiskt-reinfeldt-i-dag/a/WbW2eQ

Det vore faktiskt en både passande och logisk slutpunkt på sagan om den politiker som gjort mest skada för Sverige under min livstid.

Löfven har misslyckats med att stoppa lavinen av förfall i landet men glöm aldrig att det var Reinfeldt som utlöste den och satte den i rullning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: