BLACK OR WHITE (9 Oktober 2020)

Två kulturpersonligheter står i Aktuellt och ondgör sig över att Nobelpriset i litteratur tilldelats en vit och engelskspråkig författare när det är Black Lives Matter-år och allting.

Det är som att hävda att Ballon D’Or (priset till världens bäste fotbollsspelare) skulle tilldelats någon svart spelare med swahili som modersmål de senaste tio åren istället för Lionel Messi eller Christiano Ronaldo.

Det är säkert bara en tidsfråga innan Kylian Mbappe, Sadio Mane eller någon annan svart spelare får Ballon D’Or men först får de se till att bli bättre på att spela fotboll än Messi/Ronaldo. Att ge dem priset innan dess och på andra grunder än de rent fotbollsmässiga skulle ju dra ett löjets skimmer över både priset och alla historiska och kommande pristagares prestationer. Ballon D’Or skulle snart välförtjänt devalveras till ett Kalle Anka-pris istället för ett av idrottsvärldens mest prestigefyllda priser. Att vinna Ballon D’Or är dessutom betydligt tyngre i förebildshänseende än att vinna Nobelpriset i litteratur – jämför bara hur många kids världen runt som har T-shirts med Messis eller Ronaldos namn med hur många som har T-shirts med Nobelpristagares namn.

För att ett litteraturpris ska ha något anseende och värde är det de litterära prestationerna som ska värderas. Inte modersmål, skallform, näsvinkel, hudens melaninhalt eller andra helt ovidkommande faktorer.

Att personer som ska representera bildning, upplysning och kultur för ett sådant här rötskadat resonemang tycker jag är beklämmande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: