NÅGONSTANS I SVERIGE (13 Juli 2020)

Jag är ambivalent gällande Sveriges eftergiftspolitik mot Nazi-Tyskland under andra världskriget med pannkakor till tyska soldater på transittåg från den ena fronten till den andra och järnmalmsexport som vissa tror förlängde krigsplågan i månader och kanske år. Av järnmalm gör man ju kanoner, stridsvagnar, flygplan, granater och slagskepp.

Andra världskriget tog slut femton år innan jag föddes men mina föräldrar gifte sig 1940 och att det här är en svår fråga bevisas av att det var en av ganska få där de hade vitt skilda uppfattningar.

 • Min pappa, som låg inkallad i Haparanda i flera år under kriget, skämdes rejält över Sveriges agerande och att vi lät andra länder göra skitgörat åt oss. Han var kommenderad att vara med och utfordra ett av transittågen och även om han hatade nazism och ömmade för de tyska soldaterna han pratade med (”rädda unga pojkar som bara ville hem”) så inpräntade han alltid i mig att den som inte stod upp mot tyranni och diktatur var mus och inte man. Oavsett om det gällde nazism, kommunism eller andra totalitära strömningar och tendenser (att jag tog intryck märks nog på mina FB-inlägg). Långt senare minns jag att jag råkade vara hemma hos mina föräldrar när vi tillsammans såg hur Margaret Thatcher spydde galla över Sverige hos Stina Dabrowski och jag minns hur pappa triumfatoriskt vände sig mot mamma och sade ”Där hör du”.
 • Min mamma, som satt hemma i Småland med ransoneringsböcker och min nyfödde äldre bror under krigsåren, oroade sig sjuk medan pappa var inkallad och hatade nazismen och Hitler lika mycket som min pappa. Mamma förlät så länge hon levde aldrig Moderaterna och Centerpartiet för att de lät gamla nazister representera dem i riksdagen långt efter att kriget tagit slut och jag minns ännu hennes svavelosande tirader när makarna och NRP-ledarna Oredsson var gäster i ett Kvällsöppet på sjuttiotalet. Men hon ansåg att Sverige var för litet för att kunna bidra i en omfattning som rättfärdigade de tänkbara konsekvenserna av att konfrontera Nazi-Tyskland. Att förklara Tyskland krig genom att tvärnobba tåg och järnmalmsexport skulle bara äventyra svenskars (inte minst pappas) liv i onödan och hon brukade poängtera att jag mycket väl aldrig kunde ha sett dagens ljus när jag kritiserade henne varvid hon ansåg att det var färdigdiskuterat, debatten avslutad och jag borde se till att bli torr bakom öronen.

Jag tycker mina föräldrar var ett levande bevis på att det här inte var någon lätt fråga. Idealism (Pappa) stod mot realism (Mamma) och jag älskar och respekterar dem bägge från det innersta djupet av mitt hjärta.

Jag är däremot helt säker på att bägge mina föräldrar om de varit i livet hade chockerats över att en judisk författare som vill sprida ljus över hur Sverige agerade under WW2 aktivt motarbetas av det svenska rättsväsendet och det alldeles säkert med de styrande politikernas goda minne. 

Min hustru sade någon gång att jag ärvt hjärtat av pappa och hjärnan av mamma. Be that as it may, men jag är inte alls säker på vilken sida jag befunnit mig om jag levt på fyrtiotalet. Det jag vet är att det är viktigt att vi öppet diskuterar vår historia och försöker dra lärdomar av den istället för att tiga, sopa under mattan och inbilla oss att vi alltid träffat riktiga och hedervärda beslut bara för att vi är rättrådiga svenskar.

Därför får det svenska samhället sluta upp med sina trakasserier av Aron Flam, anser jag.

FOTNOT: Jag håller inte för otroligt att min mamma hade bytt åsikt om hon fått reda på omfattningen och grymheten i de tyska judeförföljelserna medan kriget pågick, tvärtom håller jag det för så gott som bombsäkert. Men eftersom de svenska tidningarna anammade ”en svensk tiger-tänket” med hull och hår så förblir frågan och svaret hypotetiska.

FOTNOT 2: Direkt efter kriget lät mina föräldrar en liten tysk flicka komma och bo hos dem tills hon återfunnit sina föräldrar. Trots att de hade det knapert och trots att vissa i samhället inte kunde förstå att de ville ha med tyskar att göra. För mina föräldrar var det dock Hitler och nazismen som var skuld till kriget, inte tyskar i allmänhet och särskilt inte tyska barn. Det kan tyckas självklart idag men det var det inte i slutet på fyrtiotalet.

FOTNOT 3: Långt senare i livet hade mina föräldrar sommarstugor som de hyrde ut till tyskar. Efter att de var på en bussresa till forna DDR kort efter murens fall frågade jag mamma vad hon tyckte om Trabanterna. ”Herregud, så ynkligt”, blev svaret. Sedan fick turister från DDR i princip bo gratis hos dem i många år.

FOTNOT 4: Varje kväll under kriget spelade radion enligt min föräldrar ”Godnattvalsen” med Ulla Billqvist. Då satt alltid pappa i Haparanda och tittade på ett kort av mamma medan mamma satt och tittade på ett kort av pappa i Småland. Kan därför aldrig höra ”Godnattvalsen” eller ens Ulla Billqvist utan att få en tår i ögat.❤️

En tanke på “NÅGONSTANS I SVERIGE (13 Juli 2020)

 1. Som alltid mycket bra skriv, Hans – tack för detta ! 🙂

  Kommer ihåg från tiden i Tyskland när ZDF(tror jag det var) sände en dokumentärserie om ‘Holocoust’, sent på kvällstid med efterföljande debatt/diskussion i studion. Mängder med reaktioner kom naturligtvis och inte minst ställde familjemedlemmar (barn) frågor till sina fäder om vad de nu verkligen hade för sig under kriget. Många, väldigt många hade ju hävdat, att de ‘bara’ var med i armén som ju inte var inblandad i ohyggligheterna. Det visade sig ju sedermera, att arméförband hade varit rejält aktiva i övergreppen och dödandet. En utställning i Berlin om detta blev nästan tvingad att stänga pga ‘protester’…
  Dokumentärserien fick även konsekvenserna, att skilsmässorna ökade när verkligheten kom fram i naken dager.

  Härlett härur kan man ‘förstå’ sosseriets motiv att dels förbjuda historia som kärnämne i gymnasiet (numera återställt), dels att ‘man’ sekretessbelagt STASI-arkiven på 75 år… Man tillåter alltså inte, att fakta kommer fram,vilket också bevisas av nu pågående ‘åtgärder’ mot Aron Flam:s ‘svenska tiger’. Avskyvärt agerande ! 😦

  I min värld är historia det viktigaste, näst matematik, man kan läsa/lära sig/. Detta av den enkla anledningen att i görligaste undvika att upprepa begångna misstag och felbeslut. Sammantaget måste konstateras, att sozzeriet har en ohemul mängd ‘shit-on-the-stick’ som de, uppenbarligen, till varje pris avser hålla för sig själva. Den som inte kan sin historia får problem i sin framtid, punctum.
  Mvh/TJ

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: