THIS AIN’T THE SUMMER OF LOVE (29 Juni 2020)

Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?”

För många i min och angränsande generationer behöver den repliken ingen närmare presentation. 

Tjorven! I Saltkråkan! För många själva sinnebilden av den fridfulla svenska sommaridyllen där det enda som stör friden är när Farbror Melker får en getingsvärm i hasorna.

Jag tänker på Tjorven när jag läser i mitt flöde om de senaste dagarnas hätska debatt med anledning av att en kvinna i abaya och hijab tagit sig ett dopp i havet tillsammans med sin shortsklädde man i Ystad. Vad den klassiska status Tjorven-citatet fått visar är ju hur underligt det länge har ansetts i Sverige att bada fullt påklädd. https://nyheteridag.se/jenny-utsattes-for-nathat-efter-facebookinlagg-om-kvinnofortryck-pa-stranden-borde-brannas-pa-bal/

Vad som hänt är ungefär följande:

  1. En debattör lade ut en bild på det badande paret på sociala medier och frågade samtidigt retoriskt om detta var Qatar eller Saudiarabien. Nej Sverige 2020, besvarade hon själv sin egen fråga. 
  2. Reaktionerna lät inte vänta sig. Debattören anklagades för rasism, att vara en hora som borde dö i cancer och mängder av andra tillmälen som inte lämpar sig i tryck.
  3. Det triggade i sin tur motreaktioner där den badande kvinnan ansågs vara ett tydligt förebud om hur islam håller på att ta över Sverige, att vi snart har sharialagar och att det är tid att bereda sig på att dö för att göra motstånd. Även från den sidan förekom mycket grova kommentarer som inte lämpar sig för tryck.
  4. Sedan går multikulturvännerna (i brist på bättre ord) i replik varpå multikulturskeptikerna (i brist på bättre ord) replikerar på det och så fortsätter det i någon slags perpetuum mobile där tonläget successivt skruvas upp alltmer tills det handlar om rena krigsförklaringar och mordhot.
  5. Till sist framstår Fredrik Reinfeldts citat om det nya spännande Sverige som oöverträffad svart humor.
  6. Vad hela den sorgliga diskussionen bär övertydligt vittnesbörd om hur naiva politiker som Reinfeldt och Löfven skapat en veritabel krutdurk. Det här är inget kafferep, här ställs en grupp för vilka ”Saltkråkanidyllen” är helig mot en annan grupp som har helt andra värden heliga och om en badbild kan vara den tändande gnistan för ett så infekterat ordkrig på sociala medier, hur mycket krävs då för att det ska vara den tändande gnistan för något ännu värre? Om ni tycker jag överdriver de latenta spänningarna som bubblar under ytan i Sverige så läs själv lite kommentarer och kom på bättre tankar. Och det är inte bara ett fåtal NMR-nazister som bråkar med fåtal IS-jihadister, problemet är tyvärr mycket större än så.
  7. Mitt dystra tips är att det inte behövs särskilt mycket för att situationen ska spåra ur totalt med tanke på det oförsonliga hat som kommit i dagen efter badbilden och jag skulle gärna vilja höra någon journalist fråga våra partiledare om de är medvetna om problemet och vad de tänker göra åt det. Och jag förväntar mig svar med högre konkretionsgrad än att vi ska stå upp mot rasism och våld, utläggningar om hur saker och ting borde vara och trötta referenser till trettiotalet.
  8. Vi har vitt skilda och varandra uteslutande föreställningar och visioner i landet om hur Sveriges framtid ska se ut och de lär inte lösas i vanlig svensk consensus-anda. De kan bara lösas genom att man sätter ned foten och ger tydliga direktiv om vad som gäller och tydlighet har varit bristvara i Sverige länge medan vi haft överflöd på naivitet, feg förnekelse av problemen och flummigt värdegrunds-mumbo-jumbo.
  9. Tiden är förbi när Sverige var ett enda stort Saltkråkan. Hade Tjorven fällt samma replik idag hade hon antagligen vållat en storm på sociala medier och fått mordhot. Wake up and smell the coffee before its too late, förnekelsetåget har gått och lämnat stationen och det funkar inte att huka och ducka längre. Vi måste tag tag i situationen på något sätt.
  10. Vad jag anser om kaoset? Att de som ställt till med det, dvs de partier som haft ansvar för politiken de senaste decennierna, nu också får se till att reda ut röran som de skapat med sin naiva och utopiska politik! Till att börja med kan de lyssna uppmärksamt på vad min FB-vän Jonas Andersson har att säga i migrationskommitten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: