MOVIESTAR (28 Juni 2020)

De som producerar TV-serien Simpsons har beslutat att vita röster inte ska få föra de svarta karaktärernas talan i fortsättningen. Huruvida det omvända förhållandet också gäller förtäljer inte historien. https://www.svt.se/kultur/efter-kritiken-the-simpsons-byter-ut-roster-bakom-karaktarer

Om man börjar nysta i det här, finns det filmroller där hudfärgen/utseendet på skådespelaren spelar så stor roll att det överskuggar skådespelarens skicklighet som skådespelare?

Jag skulle faktiskt svara ja på den frågan.

Det hade tex varit väldigt svårt för en vit skådespelare att gestalta Nelson Mandela i den fantastiska filmen ”Invictus” eller Idi Amin i den lika fantastiska filmen ”Last king of Scotland”. Omvänt vore det svårt för en svart skådespelare att gestalta Adolf Hitler i ”Undergången” eller Johnny Cash i ”Walk the line”. Men det tycker jag inte är rasism att anse.

Alla de fyra nämnda filmerna är minst fyrstjärniga och det beror främst på att Morgan Freeman, Forest Whitaker, Bruno Ganz och Joaquin Phoenix är fantastiska skådisar som gör sina livs roller men också på att de, med lite smink, blir så porträttlika de som de gestaltar. Men oavsett hur skickliga de är så tror jag inte Bruno Ganz hade funkat som Nelson Mandela eller att Morgan Freeman hade funkat som Johnny Cash.

När det gäller att gestalta fiktiva karaktärer är jag mindre rigid. För mig som är uppväxt med Sean Connery och Roger Moore ska jag dock villigt erkänna att tanken att låta en svart skådespelerska gestalta Agent 007 lät främmande. Men…helt otänkbart är det väl inte med en kvinnlig 007 idag om nu James Bond pensionerar sig, den brittiska säkerhetstjänsten har säkert kvinnliga agenter idag vilket förmodligen var sällsynt på Connerys och Moores tid. Man tittar ju heller inte på Bond-filmer för att man vill ha realistiska verklighetsskildringar. Och hellre en bra svart skådespelerska än en ny George Lazenby som egenhändigt lyckades ruinera ”On her majestys secret service” på dess potential som bästa 007-rullen någonsin. 

Och även om Liv Ullmans starka norska dialekt inte kändes direkt klockren för en småländsk bondmora på 1800-talet så blev ju ”Utvandrarna/Invandrarna” en älskad svensk filmklassiker.

Och vad gäller vem som tolkar tecknade figurers röster är jag helt flexibel. Jag har ingen aning om hudfärgen på de som ger röst åt Scooby Doo eller karaktärerna i Djungelboken och jag är också totalt ointresserad.

SLUTATS: Rätt man/kvinna för rätt roll bör vara ledstjärnan. Viktigast är skådespelarens/skådespelerskans talang och yrkesskicklighet. När det gäller att gestalta välkända historiska personer spelar utseendet definitivt en roll i castingprocessen. För fiktiva karaktärer spelar det mindre roll och för tecknade figurer spelar det ingen roll alls, tycker jag. Att göra det till en symbolfråga för kamp mot rasism riskerar bara att dra ett löjets skimmer över en viktig sak. Den här rabiata fixeringen vid pigment kommer bara att leda till sämre filmer och riskerar därmed att motverka sitt syfte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: