LIVING IN THE PAST (26 Juni 2020)

Jag trodde inskränkt nationalism, övertro på det egna folkets förträfflighet, blind tro på en stark och ofelbar führer och att stämpla kritiker som landsförrädare var dåliga saker. Inte svensk krisbekämpningsmetodik årsmodell 2020.

Innan Coronapandemin brukade det svenska etablissemanget i parti och minut varna för att trettiotalet var på väg att få en renässans i Sverige vilket allmänt ansågs olycksbådande.

Under Henrik Arnstads heyday (när han anlitades som historisk expert av Stefan Löfven) kunde ju t.o.m de mellannamn kungafamiljen gav sina nyfödda tolkas som att det var folkmord på gång igen. https://hanstann.com/2020/05/28/undergangen-21-april-2016/

Illavarslande tecken som måste bekämpas med all kraft var bland annat:

  1. En masspsykosliknande stämning i landet grundad på nationella känslor.
  2. Tron att det egna landet och folket var överlägset alla andra.
  3. Blind tro på en stark ledare som hade svar på allting.
  4. Förlöjligande av de som inte oförbehållsamt ställde in sig under fanorna i det nationalistiska ledet och ifrågasatte ledarens beslut.

Well, om man så ville skulle man inte behöva någon större fantasi för hitta likheter mellan trettiotalet och hur Sverige agerade under corona.

  1. Masspsykos baserad på nationella känslor? På kultursidorna jämfördes FHMs presskonferenser med den nationella yran under fotbolls-VM 1994, Anders Tegnell ansågs vara ”den svenska folksjälen förkroppsligad” och statsministern manade i  Vidkun Quislings anda till nationell samling. https://www.expressen.se/kronikorer/jens-liljestrand/anders-tegnell-ar-den-svenska-nationalsjalen-forkroppsligad/ och https://www.svd.se/folj-arets-forsta-maj-med-svd
  • Tron på Sveriges överlägsenhet? Vi uppmanades att lyssna på experterna men de enda experterna i hela världen värda att lyssna på var tydligen de som var anställda av FHM. Synpunkter från de experter utländska regeringar lyssnade på ansågs helt irrelevanta och ovidkommande. Blott Sverige svenska experter har och vår ärofulla tradition som kunskapsnation gjorde oss oövervinnerliga. Senast idag anklagar t.ex Tegnell WHO för att babbla i nattmössan. https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-whos-varning-for-sverige-totalt-felaktig/
  • Stark ledare? Anders Tegnell var innan krisen Statsepidemiolog men befordrades raskt till en slags informell Statsminister som förväntades ha koll på läget inom äldrevården, på beredskapslagren och allt mellan himmel och jord. En slags Übermench, Führer och Messias–gestalt. I hans fan-grupper på FB hyllades han som ”trygge Anders” oavsett hur horribla dödssiffror han presenterade och i livsstilsmagasinen diskuterades på fullt allvar sexualiseringen av den sextiofyraårige Tegnell. https://www.femina.se/livsstil/alexandra-andersson-sexualiseringen-av-anders-tegnell-har-gatt-overstyr/1428452
  • Förlöjligande och förminskande av kritiker/oppositionella? Den som uttryckte minsta tveksamhet till den svenska linjen blev snabbt brännmärkt som ”hobbyepidemiolog”, utrikesministern var arrogant nedlåtande mot en utländsk journalist som ställde rimliga frågor och Anders Lindberg beskyllde kritiker mot Sveriges linje för att önska att det skulle gå illa för Sverige. https://mobile.twitter.com/anderslindberg/status/1253742071044866052

Nåväl, jag tyckte att jämförelserna med trettiotalet var överdrivna när de riktades mot SD och jag tycker de är överdrivna nu. De tjänar bara till att förminska den mörkaste perioden i mänsklighetens historia och varken SD eller FHM är i samma solsystem vad gäller förbrytelser mot mänskligheten.

Att en stor del av Sveriges befolkning under corona försattes i en psykos med inskränkt nationalistiska förtecken, förenades i en blind tro på en ofelbar stark ledare och utmålade kritiker som landsförrädare som ville skada Sverige ledde dock till det statsepidemiologen nu själv kallat ett stort misslyckande som krävde ett fruktansvärt antal onödiga dödsoffer.

Det är tillräckligt illa och man kan ju hoppas att det svenska etablissemanget blir lite försiktigare med att i tid och otid  referera till trettiotalet framöver när någon inte tycker det är självklart att IS-veteraner ska få fri bostad och utbildning i Sverige.

Jag tror det dock först när jag ser det. Självkritik är inte det svenska etablissemangets mest kännetecknande adelsmärke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: