LADY LUCK (23 Juni 2020)

Inom näringslivet anlitar man ofta  managementkonsulter för att få en ”second opinion” på verksamheten. Många stora koncerner har också internrevisorer som ambulerar runt mellan dotterbolagen.

Tanken är att få in helikopterperspektiv, åsikter och vinklar på problem från någon kvalificerad, oberoende och historiskt obelastad person som inte smittats av den grötlunk och de invanda föreställningar som annars lätt sprider sig i alla typer av organisationer. Friskt syre m.a.o.

En extern konsult saknar också de kollegiala lojalitetsband som ofta skymmer sikten för reella problem. Och har ofta haft liknande uppdrag i andra organisationer och därmed en värdefull kunskapsbank om ”best practise” i bagaget. 

Min erfarenhet är det ofta uppväger den brist på detaljkunskap som konsulten av naturliga skäl besitter om de lokala detaljförhållandena i den aktuella organisationen och att en skicklig konsult ofta adderar stort mervärde.

Vad Ann Linde-intervjun tydliggjorde för mig är att Sverige är i trängande behov av second opinions.

Intervjuaren Sarah Kelly ställde i själva verket väldigt självklara och logiska frågor som det är graverande att svensk media, trots sina resurser och miljardbudgets, ännu inte ställt.

Min teori är att svenska journalister både är för hemmablinda och för påverkade av presstöd, licensanslag och sina kompisrelationer med makthavarna för att se att frågorna behöver ställas och/eller för att våga ställa dem. Jag tycker teorin stärks av att TV4s politiske expert omedelbart rider ut till Ann Lindes försvar. https://www.facebook.com/marcus.oscarsson.7/posts/2789832341123390

Jag tycker att SVT borde använda lite av sin multimiljardbudget till att hyra in Sarah Kelly för att göra partiledarintervjuer inför nästa val. Hon har redan visat sin kompetens och egentligen borde hon vara högkvalificerad för Stora Journalistpriset efter Linde-intervjun.

Hon lyckades på en halv timme avslöja att Sverige inte har någon covid19-strategi värd namnet, bara att ideligen improvisera fram nya bortförklaringar till bakslag som höga dödstal, otillräckligt testande, lägre immunitet än beräknat, inreseförbud till andra länder osv osv. Hon lyckades med mer på en halv timme än vad samlad svensk media lyckats med på det halvår som pandemin pågått.

Som en bonus avslöjade hon utrikesministerns skrala språkkunskaper som gör att i alla fall jag sätter frågetecken för hennes förmåga att försvara Sveriges intressen vid tuffa EU-förhandlingar om vilken EU-avgift Sverige ska betala osv. 

Att, som TV4-experten, försvara Linde med att många svenskar talar ännu sämre engelska är ju direkt löjeväckande. Det ställs helt andra krav på en utrikesministers språkkunskaper än på en rörmokares eller snabbköpskassörskas språkkunskaper. Det är bl.a därför utrikesministern har många gånger högre lön.

Medan jag skriver detta är Göran Greider i rutan. Han dömer ut Sarah Kellys insats som skjutjärnsjournalistik som inte passar i så här komplicerade frågor och tycker kritiken mot Linde är överdriven.

Well, who would have guessed? En bättre symbol för behovet av second opinions i det svenska medialandskapet än den allerstädes närvarande Greider står väl näppeligen att finna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: