BLUE FOR YOU (22 Juni 2020)

Här är ett byggnadsverk som lär glädja statyvältarvänstern. En praktfull staty som föreställer ingen mindre än Vladimir Iljitj Lenin har på ett tyskt kommunistpartis initiativ uppförts i centrala Gelsenkirchen i Ruhr-området. https://www.welt.de/politik/deutschland/article209975317/MLPD-enthuellt-Lenin-Statue-in-Gelsenkirchen.html

Den lokale SPD-borgmästaren (tysk sosse) säger att statyn är ”schwer zu ertragen” (ung. svårsmält) och det är lätt att instämma i.

Lenin har inspirerat förföljelse, förtryck och mördande av miljontals människor runtom i världen under det senaste århundradet, bl.a i den del av Tyskland som gravt missvisande kallade sig Deutsche Demokratische Republik (DDR). Många forna östtyskar lär få kalla kårar vid åsynen av statyn (när muren föll togs många Lenin-statyer bort i det forna DDR, se gärna den briljanta filmen ”Goodbye Lenin”).

Och dessvärre fortsätter Lenins ande och ideer att plåga människor till denna dag, t.ex hyllas han frekvent och vördnadsfullt av Venezuelas diktator Maduro. https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2019/04/22/venezuelas-president-maduro-sends-birthday-wishes-to-russias-lenin/

Det är alltså inte fråga om någon halvt bortglömd figur på 1700-talet vars ideer för länge sedan dött sotdöden utan en omhuldad ikon för nutidens värsta förtryckare vars  blodbesudlade tankegods fortsätter att ställa till förtret för människor runtom på vår lilla planet.

En ärebetygelse i form av en staty av Lenin för hans gärning är, i mina ögon, en fullständigt bisarr och motbjudande ide.

Men lik förbannat, de ansvariga rättsinstanserna i Tyskland har gett grönt ljus för statyn. Och vill man få bort den får man engagera sig politiskt i Gelsenkirchen och jobba för saken i demokratisk ordning. Att på eget initiativ vandalisera och demolera statyer anser jag bör bestraffas även om statyn har ett så avskyvärt motiv som i detta fallet.

Det finns nu tyvärr människor som i Lenin ser en ”weltgeschichtlich bedeutenden Vordenker und Vorkämpfer für Freiheit und Demokratie für die Massen“* och som god demokrat får man helt bita i det äpplet hur surt det än smakar.

Tyvärr verkar det demokratiska sinnelaget vara betydligt mindre utbrett på vänsterflygeln än på högerflygeln av de politiska spektrat. I Tyskland såväl som i Sverige där vänstern ju varje år delar ut Lenin-pris till Wollter, Wiehe, Guillou och andra s.k ”klasskämpar”.

*/Ung.  Världshistoriskt betydelsefull tänkare och förkämpe för demokrati och frihet för massorna. (Den lokala kommunistpampen i Gelsenkirchen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: