ABSOLUTE BEGINNERS (21 Juni 2020)

På regeringens hemsida kan intresserade medborgare ta del av våra ministrars CV. Här är till exempel utrikesministerns https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/ann-linde/cv-ann-linde/

 De skiljer sig en del från dem jag är van vid från näringslivet.

Vi informeras noggrant och i detalj om alla olika förtroendeuppdrag våra ministrar har haft. T.ex får vi veta att Anders Ygeman gick social linje på gymnasiet och var ersättare i bostadsutskottet 1995-1996 samt att Ann Linde på åttiotalet var ständigt adjungerad till SSU:s internationella utskott.

Däremot nämns ingenting om våra ministrars språkkunskaper vilket är brukligt att nämna om man vill ha jobb på en reklamationsavdelning som riskerar att få samtal från söder om Smygehuk.

Efter utrikesministern svajiga framträdande i intervjun med Deutsche Welle är det inte utan att man börjar ana varför språkkunskaperna förbigås med tystnad.

Jag tycker i alla fall att det finns ett medborgarintresse i att vi har ministrar som kan representera Sverige i internationella sammanhang utan att vi blir till åtlöje. I alla fall intresserar ministrarnas språkkunskaper mig mer än godkända Bommersvikskurser från anno dazumal.

Ovan är en lathund som vi använde på chefsutbildningarna i en koncern jag jobbade. Jag anser att en svensk utrikesminister ska ha nivå C2 i engelska och minst två stora främmande språk till och att övriga ministrar ska i alla fall minst ska ha C1 i engelska.

Att vara minister ska inte vara en Prao-utbildning i ett så exportberoende land som Sverige. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0En5zA/ministern-far-hjalp-med-sin-engelska–for-400-000-kronor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: