BIG APPLE DREAMIN’ (15 Juni 2020)

Statsministern gästade Agenda igår och var då tydlig med att man inte ska jämföra äpplen och päron. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AdeXOn/stefan-lofven-sverige-har-inte-samsta-statistiken

Det har statsministern helt rätt i.

Till exempel är det att jämföra äpplen och päron när svensk media oupphörligen jämför de absoluta dödstalen i Sverige med USA:s och Brasiliens absoluta dödstal för att framställa Trump och Bolsonaro som misslyckade klåpare.

USA har har runt 330 miljoner invånare och Brasilien har runt 210 miljoner. Att jämföra deras absoluta dödstal utan att omvandla dem till per capita med Sveriges och förfäras är lika begåvat som att jämföra Sveriges absoluta dödstal med Liechtensteins eller Luxemburgs. Dvs inte alls begåvat, ändå görs det av svensk MSM stup i kvarten i deras besinningslösa försök att framställa Trump och Bolsonaro i dålig dager. Svensk MSM är tydligen i krig med Trump/Bolsonaro och krigets första offer är som alltid sanningen.

Så långt har statsministern en poäng. Men sedan går han vidare och dömer ut all statistik som påvisar någon form av problematik som kan kopplas till Sveriges corona-strategi som att jämföra ”äpplen och päron”. Oavsett om det så är tyska smittskyddsinstitutet (inte direkt några hobbyepidemiologer) som tagit fram siffrorna.

Däremot har statsministern tydligen tillgång till någon oklanderlig äpplen&äpplen-statistik eftersom han bombsäkert kan slå fast att Sveriges corona-strategi inte är ett misslyckande och att vi inte har sämst statistik.

Här formligen tigger ju följdfrågorna om att ställas. Vilken statistik anser statsministern är tillförlitlig? Vad använder han som beslutsunderlag? Vilka länder anser statsministern har sämre statistik än Sverige? Varför? Etc etc etc

Men eftersom det är SVT ställs naturligtvis inte några av de uppenbara följdfrågorna till statsministern.

Statsministern kommer t.o.m undan med det bisarra påståendet att Sverige har en normal överdödlighet utan att pressas på hur överdödlighet över huvud taget kan vara normal.

Statsministerns föreställningar och resonemang om äpplen och päron är som att se en lagledare i engelska andradivisionen som i en pressad halvtidsintervju kläcker ur sig alla hopplösa klyschor, floskler och plattityder i instruktionsboken.

Bollen är rund, stolpe in/stolpe ut, små marginaler, en match varar i nittio minuter osv osv osv.

Gårdagens Agenda-intervju var igen en stor besvikelse för oss som tycker att man bör kunna ställa högre krav på hur ett lands statsminister analyserar i en förberedd TV-intervju på Prime-Time under ett nationellt krisläge än vad man kan göra på en adrenalinstinn tränare för ett engelskt division två-lag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: