WHAT’S THE STORY MORNING GLORY (13 Juni 2020)

Trogna läsare av mina FB-inlägg kan kanske få intrycket av att jag börjar varje morgon med TV4’s Nyhetsmorgon eftersom det här är tredje gången jag kommenterar deras inslag på kort tid.

Ni kan vara lugna. Det gör jag inte. Då skulle jag förmodligen ha blivit spritt språngande galen vid det här laget. De två tidigare jag kommenterat och dagens är de enda jag sett och idag var det mest för att se midsommarvädret och sporten med den spanska ligapremiären igår.

Men alla tre gångerna har jag sett tre olika föreställningar med samma synopsis. Här är formeln:

  1. En förment expert som jag tidigare är obekant med framträder. Vanligtvis avser expertisen retorik men idag var det en hjärnläkare/TV-personlighet. Hon sekonderas av de vördnadsfulla programledarna som noga undviker att ifrågasätta expertens teser och budskap utan hummar med och instämmer.
  • Experten sjunger tillsammans med programledarna någon makthavares lov i Bee Gees-falsett. För några veckor sedan jämfördes Stefan Löfvens talekonst med Winston Churchills och idag hyllas Anders Tegnell som saklig, resonerande, läraktig, logisk o.s.v
  • Slutligen avfärdas alla makthavarens kritiker som makthavarens diametralt intellektuella motsats. Irrationella, osakliga och bara styrda av panik och ångest. Deras hjärnors skräckcentraler går helt enkelt på högvarv, som det sägs ovan. Det gäller däremot tydligen inte för de som skriver i Anders Tegnells många fan-grupper på Facebook utan de anses tydligen vara samhällets upplysta elit och mönsterelever.

Det ska dock sägas att ”gårdagens expert” bemödade sig om att vara lite mer balanserad och objektiv än de två tidigare retorikexperterna. Det tyckte dock tydligen den manlige programledaren var otillräckligt och han gjorde därför sitt bästa för föra in diskussionen i de vanliga hjulspåren.

Så, i sammanfattning:

  1. Expert på något område med vag koppling till ämnet presenteras.
  • Expert talar om för dig vilka gudabenådade helyllekillar och helylletjejer som outtröttligt lotsar Sverige mot nya fantastiska framgångar.
  • Expert talar om för dig hur dum du är om du inte håller med makthavaren.
  • Programledarna ingriper bara om experten avviker lite väl mycket från det servila och maktfjäskande narrativet.

Om det är din föreställning om god journalistik – då är TV4:s Nyhetsmorgon gefundenes fressen för dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: