PRIDE (25 Maj 2020)

Vet inte om ni minns det men en av de sista svenska pseudodebatterna pre-corona handlade om en reklamfilm som SAS hade gjort med budskapet att det inte fanns något som var svenskt/skandinaviskt. Absolut ingenting, från köttbullar till midsommarstänger, var svenskt eller skandinaviskt utan bara billiga piratkopior på original från andra delar av världen.

Debatten var egentligen bara ny variant på en lång rad tidigare debatter där bland annat Mona Sahlins tes om att svenskar bara är avundsjuka på andra kulturer eftersom vi bara har löjliga saker som midsommar och debatten om huruvida den svenska flaggan och nationalsången är symboler för rasism är andra minnesvärda exempel.

Debattdramaturgin följde också ett välbekant mönster. De som upprördes av dissandet av svensk kultur, svenska seder och svenska traditioner utnämndes snabbt till offer för högerextrema påverkansoperationer där dunkla krafter som ryska Sputnik och Samhällsnytt sades dra i trådarna i bakgrunden. Att hävda någon form av svenskhet var, den här gången också, att vara inskränkt, oemottaglig för impulser utifrån och anfäktad av semirasistiska tankefigurer. Usch och fy!

Under coronakrisen har en scenförändring som heter duga ägt rum. Nu framträder plötsligt Stefan Löfven med svensk flagga på kavajslaget framför ett flaggspel av blågula fanor och talar med darr på stämman om den unika svenska virusbekämpningsmodellen.

Ingen har, vad jag sett, hävdat att den svenska virusbekämpningsmodellen skulle vara en kopia på hur något annat land bekämpade Spanska Sjukan eller Hongkong-influensan. Den är genuint svensk och därför evidensbaserad, förnuftig och jättebra. Framför allt för att den är ett uttryck för att ”lyssna på experterna”. Att t.ex tyska politiker säkert lyssnat på tyska experter verkar vara irrelevant. Blott Sverige svenska experter som Tegnell, Wold och Giesecke har! Och nu är det plötsligt den som menar att vi bör ta intryck av andra länder som är en skummis.

Och börjar man tänka efter så finns det ju fler ”svenska” saker som är helt okontroversiella att vara omåttligt stolt över. Svensk standard, svensk lagstiftning. svenskt kött och svensk nyhetsförmedling har ju t.ex alla en legitimt positiv klangbild. Svenskt kött antas produceras bäst i världen tack vare svenska regler om djurhållning oavsett hur många skandalösa förhållanden som uppdagas på Arla-gårdar och svensk nyhetsförmedling antas vara objektivast och sakligast i världen oavsett hur många SSU:are SVT råkar hitta när de intervjuar ”mannen på gatan”.

Det här kan ju bli lite lätt förvirrande för en vanlig dödlig. Varför är det HELFEL att känna sig som en stolt svensk när man firar midsommar med svensk sill och svensk nubbe på terassen under en blå-gul flagga men HELRÄTT att vara stolt över en virusbekämpningsstrategi som hittills krävt mer än fyra gånger så många människoliv som t.ex Danmarks motsvarande virusbekämpningsstragi gjort? Varför är det inskränkt att vara skeptisk till böneutrop från moskeer men inte inskränkt att kategoriskt avfärda resten av Europas expertis på epidemiologi som charlataner och klåpare?

Inte helt lätt men jag tror jag har kommit på en tumregel. Det är ok att vara hur ohämmat nationalistiskt uppblåst och hur skygglappsinskränkt som helst så länge den ”svenska företeelse” man är stolt över lika gärna kan kallas ”svensk socialdemokratisk företeelse”.

Köttbullar, sill, nubbe och midsommar är svåra att se som produkter av det svenska socialdemokratiska samhällsbygget medan Folkhälsomyndigheten, Sveriges Television och olika lagar och standards i svenska samhället är lätta att se som produkter av det svenska socialdemokratiska samhällsbygget.

Kvaliteten på det man är stolt över är irrelevant. Att jag gillar sill och nubbe bättre än Tegnell och SVT saknar t.ex helt betydelse. De förstnämnda förväntas jag vara avmätt skeptisk till medan jag förväntas vara översvallande euforisk inför de sistnämnda om jag inte vill bli misstänkliggjord som ett misslett offer för någon av Putins eller SD:s påverkansoperationer. Ordet ”corona-höger” myntades ju nästan innan pandemin hunnit bryta ut.

Så innan du uttrycker någon form av stolthet över något svenskt nästa gång, gör tankeexperimentet om huruvida ordet ”svenskt” lika gärna kan bytas ut mot ”socialdemokratiskt”. Ju mer det låter sig göras desto mer grönt är det. Ju mindre det låter sig göras desto mer riskabelt är det om du inte vill bli kallad inskränkt rasist på ledar- och kultursidorna.

Men detta är ju till syvende och sist bara fria spekulationer från en hobbyetnograf.😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: