ICH SCHAU’ DICH AN (11 Juni 2020)

Schweden – Chaos getarnt als Strategie.

Det betyder ungefär ”Sverige – kaos kamouflerat som strategi” och det är både den bästa rubrik som jag läst i år och ett praktexempel på hur Sverigebilden förändrats i Tyskland.

Och det är inte vilken obskyr blogg som helst som håller i sågen utan Die Welt, en ofta citerad tysk konservativ tidningsgigant med ungefär samma status i Tyskland som The Times har i England.

När jag bodde i Tyskland frapperades jag ofta över den romantiserade bild av Sverige som många tyskar hade av mitt fädernesland. Sverige var för tyskarna en välorganiserad industrination som producerade kvalitetsprodukter och samtidigt var en fredlig idyll med Astrid Lindgren, ABBA och röda stugor i hänförande natur. Många tyskar såg faktiskt Sverige som en slags bättre version av Tyskland – samma industriella framgång och samma organisation men dessutom en idyll på ett annat sätt än vad som var fallet i det tättbefolkade Tyskland.

Därför gör det ont att läsa den här skoningslösa drapan. Den svenska coronastrategin döms skoningslöst ut som ett icke vetenskapligt underbyggt kaos som kostat mängder av människoliv. Om Tyskland hade haft samma dödsfall/capita-ratio som Sverige hade de haft 30.000 fler döda och det trots att Tysklands befolkningstäthet är tio gånger så stor som Sveriges med alla problem för social distansering som det innebär.

Det ses som ett fiasko och inte lär Sverigebilden i Tyskland bli bättre av rapporterna om gårdagens Palme-spektakel. Att en åklagare presenterar lite lösa hypoteser gällande ett mord på en statsminister utan mordvapen, utan DNA, utan motiv, utan entydiga vittnesutsagor och utan det mesta efter 34 års utredande imponerar måttligt på resultatorienterade och effektiva tyskar som är vana vid Helmut Schmidt, GSG9 och att ingen pekas ut som skyldig utan gediget domstolsförfarande.

Sverigebilden? Från en förförisk Saltkråkan-idyll där Volvo-bilar rullade runt bland röda stugor till tonerna av ”Dancing Queen” till en livsfarlig ”Hühnerhaufen“ styrd av politiker och myndigheter med ”Null Ahnung”.

Snyggt jobbat, svenska politiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: