OVERKILL (9 Juni 2020)

Mikael Damberg skrev i en debattartikel i Aftonbladet i förra veckan att det långsiktiga arbetet med att knäcka de kriminella nätverken i Sverige pågår.

Ja, nog verkar det vara ett långsiktigt arbete med denna knäckfråga alltid. Jag får numera deja-vus på deja-vuerna när jag hör någon socialdemokrat prata om att man ska knäcka brottsligheten i landet efter att matats med smärre variationer på temat regelbundet sedan 2017 och så fort någon reporter hållit en mikrofon framför näbben på en sosse efter någon ny skottlossning utanför något nytt dagis.

En snabb googling på ”socialdemokraterna+knäcka” gav den förfärande listan nedan som resultat. Kruxet är att det som kanske lät kraftfullt första gången numera har ungefär samma pregnans som när Jeppe bakis kommer in på behandlingshemmet för artonde gången och högtidligt och högljutt ännu en gång lovar att aldrig ta en sup igen. Man tyar helt enkelt inte höra samma mantra hur många gånger som helst med bibehållen entusiasm om man aldrig ser någon form av konkreta resultat.

Väldigt få människor förutom de direkt inblandade älskar kriminella gäng och nätverk så att ideligen bedyra att man vill knäcka dem är ju Motörhead-overkill. I stället för att upprepa en okontroversiell självklarhet en artonde gång kunde man väl komma med något nytt grepp, t.ex en någorlunda konkret tidplan med avstämningspunkter för det annars till synes aldrig upphörande regeringsknäcket med att knäcka brottsligheten. Annars framstår ju bara hela projektet för en extern betraktare som segare än den knäck som brukar fastna i tänderna vid juletid.

Och säga vad man vill om Olof Palme, Ingvar Carlsson och Kjell-Olof Feldt men liiiiite mer språklig fantasi än dagens hopplösa flo(s)keltuggare och innantill-lä(s)are hade de allt. Det här är ju så obönhörligt torftigt att man skulle välkomna den som i alla fall bytte ut ”knäcka” mot ”krossa” som en ordvirtuos av Robban Brobergs kaliber. Den torftigheten kunde man säkert stå ut med om regeringen lät resultaten tala istället men de är ju dessvärre ännu torftigare.

God läslust och lycka till med att bli inspirerad och hoppfull av läsningen:

  1. Gängbrottslighet ska knäckas, det begränsar människors frihet och de ska inte tro att de kan ta över stadsdelar och områden. (Stefan Löfven den 6 februari 2017) https://corren.se/nyheter/lofven-gangen-ska-knackas-om4493418.aspx
  1. De kriminella gängen ska knäckas (Lena Hallengren m.fl 15 augusti 2019) https://www.magazin24.se/debatt/s-de-kriminella-gangen-ska-knackas/repsho!EQKrxEZz0ErOwp8QCD4wbQ/
  1. De kriminella gängen måste knäckas (Mikael Damberg m.fl 23 augusti 2019) https://www.hallandsposten.se/åsikter/debatt/de-kriminella-gängen-måste-knäckas-1.17402191
  1. Gängbrottsligheten ska knäckas. (Morgan Johansson, Mikael Damberg och Fredrik Lundh Sammeli den 3 oktober 2019) https://kuriren.nu/artikel/8rxvpvlq
  1. Min arbetsdag fylls av att arbeta för att knäcka den organiserade brottsligheten (Stefan Löfven den 11 november 2019) https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BReXlg/lofven-polisens-beslut-viktig-signal
  1. Vi kommer att knäcka de kriminella gängen. (Stefan Löfven den 27 november 2019) https://www.regeringen.se/tal/20192/11/statsminister-stefan-lofvens-anforande-pa-skrs-kongress-27-november-2019/
  1. Med moderna sekretesslagar knäcker vi kriminaliteten (2 s-företrädare den 18 december 2019) https://www.dagenssamhalle.se/debatt/med-moderna-sekretesslagar-knacker-vi-kriminaliteten-30787
  1. Nationen ska knäcka den organiserade brottsligheten (Stefan Löfven den 13 februari 2020) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/statsminister-stefan-lofven-s-besokte-uppsala-polishus-for-att-prata-om-trygghet
  1. Vi är fast beslutna att knäcka de kriminella gängen (tre s-företrädare den 4 mars 2020) https://www.bohuslaningen.se/åsikt/debatt-och-insändare/vi-är-fast-beslutna-att-knäcka-de-kriminella-gängen-1.24881429

FOTNOT: Jag gör absolut inte anspråk på att ha åstadkommit den definitiva och fullständiga listan över sossarnas alla knäck-uttalanden. Jag är lite mallig över att jag ens orkade sammanställa dessa. Hade jag fortsatt hade jag förmodligen inte blivit färdig på denna sidan midsommar och riskerat att bli helt…just det…KNÄCKT!😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: