TEN THOUSAND PEOPLE MAYBE MORE (4 Juni 2020)

Om inget annat visade ju gårdagens massdemonstration på Sergels Torg med all önskvärd tydlighet att Anders Tegnell inte kan ges huvudansvaret för Sveriges katastrofala corona-facit.

Jag har varit kritisk mot mycket Tegnell företagit sig och inte minst hur han kommunicerat sitt budskap.

Men på en punkt har ju varit tydlig: Inga folksamlingar på över 50 personer är tillåtna.

Vad nu än hans strategi är så lade ju gårdagens demonstration ett veritabelt krokben för honom eftersom den gick stick i stäv med hans uttryckliga rekommendation.

Och Tegnell har ju varken mandat eller möjlighet att ta på sig en polisuniform och personligen gå in och upplösa folkmassorna.

Det måste såklart polisen göra och det är regeringens sak att se till att de har befogenhet och klara instruktioner att göra det.

Än en gång och med en druckens envishet: Det är Stefan Löfven och hans regering som är huvudansvariga för det svenska corona-fiaskot. De har försökt delegera allt ansvar till Tegnell och undlåter sedan att säkerställa att ens hans beskedliga rekommendationer efterlevs. Stefan Löfven har ju hyllat svenskarnas förmåga till frihet under ansvar och därför menat att vi klarar oss utan de lockdown-åtgärder som andra länder infört – well, det verkar som om han gravt underskattat den svenska vänsterns behov av att ta alla chanser att demonstrera mot Donald Trump. Hur ska man nu motivera barnfamiljer att inte åka till Liseberg när sådant här får förekomma?

Och svinaktigt nog ser man allt tydligare hur knivarna slipas bakom draperiet för att stöta dolken i syndabocken Tegnell nu när problemen hopar sig. Hallengrens uttalande till Reuters igår var ett extra flagrant exempel. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-sweden-tegnell-mea/swedish-government-says-has-been-ready-to-take-wider-measures-if-asked-by-health-agency-idUSKBN23A1MM

Jag är ingen Tegnell-supporter men försöker regeringen undslippa sitt ansvar genom att ge honom huvudansvaret och huvudskulden för corona-haveriet kommer jag att ge honom allt stöd. Det är en fråga om enkel anständighet för mig, varken Tegnell eller någon annan kan vara ansvarig för saker som man inte kan påverka. Han får ta ansvar för sina epidemiologiska bedömningar och råd men huvudansvaret har han inte.

Till sist: En polis i uniform kan inte delta i demonstrationer, oavsett demonstrationens syfte, genom att stå på knä med knuten näve och gråtande krama om demonstranterna. Likväl som en fotbollsdomare kan inte delta i ena lagets målfirande oavsett om så Xavi, Iniesta och Messi spelar i laget. Vi betalar poliser lön för att upprätthålla lag och ordning och inte för att demonstrera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: