SOMEDAY NEVER COMES (1 Juni 2020)

Det spelar tydligen ingen roll alls hur nuläget ser ut i Sverige. Allting kommer att bli sååååå bra på sikt i en obestämbar framtid och i den mån det ser problematiskt ut just nu så är det bara en mellantid i ett maratonlopp som man inte ska dra några växlar på. Nulägesanalyser är som regel missvisande, låt oss utvärdera om några år.

• Öppna-hjärtan politiken? So what om vi mest ser evighetslånga integrationstider, gigantiska underskott i kommunernas ekonomier och andra problem idag. Den kommer att innebära enorma vinster på sikt! Vänta bara….

• Kriminalpolitiken?. So what om vi läser varje dag om våldtäkter, explosioner, skjutningar och andra problem idag. Vi har ju Rimfrostprojektet och alla utredningar som justitieministern har tillsatt. Sedan kommer allt att bli bra! Vänta bara….

• Coronapolitiken? So what om vi har flest dödsfall i världen de senaste 14 dagarna, att vi har mångdubbelt fler döda och betydligt färre testade än våra grannländer samt att andra länder inte vill öppna sina gränser för oss. Snart kommer det en andra våg som kommer att visa hur klok Sveriges strategi är. Vänta bara….

Att vara svensk är att vara dömd till ett eländigt nuläge i ständig väntan på en utopisk morgondag som aldrig verkar vilja infinna sig.

För att ta coronapolitiken. Det sista argumentet som den allt fåtaligare och allt desperatare skaran av supportrar till den svenska regeringens covid19-politik verkar ha är tydligen att det är för tidigt att dra någon enda liten slutsats innan planetens Tellus sista dödfall i covid19 fastställts. Helst av en hederlig svensk utredning ledd av Anders Tegnell personligen.

Och i formell mening har de väl rätt – det finns inget slutresultat på sista decimalen än och det kommer av allt att döma inte heller att föreligga något sådant på åratal.

Men varför skulle det omöjliggöra alla slutsatser?

Ett fotbollslag har inte förlorat en match förrän domaren blåst slutsignalen även om de ligger under med 0-9 i åttiofemte spelminuten.

Men de flesta inser nog ändå att läget är hopplöst. Särskilt om lagledningen inte vågar ändra på någonting och byta ut de som spelat uselt under hela matchen och inte bedömt en spelsituation rätt utan bara producerat självmål efter självmål.

Jämförelser med fotboll känns egentligen malplacerade i en fråga om liv och död men Löfven brukar ju jämföra med maratonlopp och mena att mellantider är ointressanta så det är tydligen på den nivån man får debattera. Jag tycker förresten inte heller att mellantider i ett maraton eller en femmil på skidor är ointressanta. Den som är tjugo minuter efter täten efter ett halvt OS-maraton kommer inte att ha med medaljkampen att göra om inte de andra säckar ihop fullständigt och det varken tror eller hoppas jag att våra grannländer kommer att göra vad gäller corona.

Och än mer tydligt blir det när man ser vilket värde politikerna och media tillmäter opinionsundersökningarna. De slås alltid upp stort i media och partierna brukar skicka fram dina tyngsta företrädare (partiledare eller partisekreterare) för att kommentera dem med stort allvar.

Varför göra det om mellantider nu är så ointressanta? Det går ju inte att dra några slutsatser innan vi har ett fullständigt valresultat? Att dra slutsatser på en opinionsundersökning med några tusen futtiga deltagare borde väl i så fall också vara komplett ointressant?

Anna Dahlberg på Expressens ledarsida talar om bunkermentalitet och jag kan bara hålla med. De största förlorarna världshistorien känner är de som vägrade ta lärdom av förlorade slag , struntade i varningssignaler och ignorerade alla råd för att istället styvnackat och meningslöst fortsätta offra ännu fler människoliv till det bittra slutet när domaren blåste i slutsignalen och allt var förlorat. Det finns många lärdomar att dra av bunkermentalitet som den skildras i filmen ”Undergången”. Det är ingen tillfällighet att många Youtubers använder den som populär parodi på svensk inrikespolitik.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nej-sverige-var-inte-smartare-an-alla-andra/

Det finns dock ett område där detaljerade nulägesanalyser anses oerhört viktiga. Klimatpolitiken. Så fort medeltemperaturen i Antarktis sjunker någon grad eller Isabella Lövins gräsmatta är lite mer bränd än normalt i Augusti anses det oerhört alarmerande och legitim grund för att chockbeskatta plastpåsar, höja bensinskatten och ställa in flygresor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: