RIDERS ON THE STORM (3 Juni 2020)

Till sist insåg i alla fall Anders Tegnell att det var lönlöst att förneka det uppenbara längre.

”I intervju med Sveriges Radio säger nu Anders Tegnell att Sverige borde ha agerat annorlunda när utbrottet briserade. Enligt SR är det de höga dödstalen som fått statsepidemiologen att tänka om.” https://www.expressen.se/nyheter/anders-tegnell-vi-borde-ha-infort-fler-atgarder/

Han svarar vidare ”Ja, absolut” på frågan ”Har för många fått dö för tidigt i Sverige, hittills?”

Det är klädsamt uppriktigt, även om det naturligtvis är alldeles för sent. Men det verkar i alla fall handla om intellektuellt ärlig självkritik och inte en ”vi-var-naiva-pudel” för syns skull och jag hoppas fromt att Tegnells aggressiva supportrar på nätet tar intryck av sin idol och agerar med samma resning i nederlagets stund.

Därför vill jag inte sparka på någon som redan ligger och framför allt:

Tegnell är bara ansvarig för de epidemiologiska bedömningar som legat till grund för den svenska strategin. Han är inte ansvarig för helhetsstrategin. Hans jobb är inte att hålla sig uppdaterad om statusen på svenska ålderdomshem, tillgången på beredskapslager, oförmågan att organisera tester och andra faktorer som verksamt bidragit till det dödliga svenska misslyckandet.

Han har, som jag skrivit tidigare, använts som mänsklig sköld av de verkligt ansvariga dvs Stefan Löfven och hans regering på ett sätt som saknar motstycke i de andra länder jag följer.

Det är därför Stefan Löfven som i anständighetens namn nu borde säga:

”De höga dödstalen visar att vi borde agerat annorlunda. Jag vill rikta min ursäkt till alla som förlorat anhöriga och vänner pga vårt misslyckande. Jag tar som er statsminister det fulla ansvaret för detta och kommer därför idag att kontakta talmannen för att lämna in min avskedsansökan”.

Tyvärr lär väl statsministern undkomma sitt blytunga ansvar på grund av att inget oppositionsparti tydligt har förordat någon annan strategi på samma sätt som t.ex flera av mina FB-vänner. I stället slöt de fegt upp bakom ”befälhavaren” och hans strategi tills resultaten blev ohållbart graverande och det var för sent att byta strategi. Att nu agera ”Monday morning quarterback” ger en fadd eftersmak.

Kan vi i alla fall enas om att borgfred är överskattat? Att sitta med armarna i kors när befälhavaren i full fart styr skutan mot ett livsfarligt grund är väl inte ett adelsmärke för en ansvarsfull opposition? En massa människor har dött i onödan, inget ansvar kommer att utmätas och ingen har stått upp för ett alternativ.

Beklämmande så det förslår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: