OVER THE RAINBOW (13 Maj 2020)

En ny dag randas och en ny oberoende och opartisk retorikexpert framträder i TV4:s morgonsoffa. Jag visste inte ens att det fanns så många retorikexperter i Sverige. De börjar ju nästan att påminna om Egyptens gräshoppor.

Hon börjar med att uppmärksamma att det idag år exakt åttio år sedan Winston Churchills berömda tal om ”blood, toil, tears and sweat”.

Avsikten med det jubileet står snart klar när samtalet osökt glider över på vem av dagens politiker som axlat Churchills mantel och har samma gudabenådade retoriska gåva och förmåga att kläcka ur sig bevingade ord som går direkt in i världens historieböcker.

Eftersom vi rör oss i TV4s sagovärld är svaret givet……STEFAN LÖFVEN!!!

Här är några utdrag ur motiveringen (Showen börjar c:a 4:10 in i klippet).

• Stefan Löfven är bäst i kris! (Den oberoende och opartiska retorikexperten)

• Han är bäst när det gäller! (Den oberoende och opartiska retorikexperten)

• Enormt lugn och trygghet förmedlar statsministern (En av programledarna)

• Han är jätte-jätte-bra! (Den oberoende och opartiska retorikexperten)

• Stefan Löfven är jättebra på att förmedla enighet, trygghet och att vi ska ta hand om varandra. (Den oberoende och opartiska retorikexperten)

• Om ledaren inte levererar så söker medborgarna andra ledare. Ett exempel på en ledare som inte levererar är (surprise surprise) Donald Trump. (Den oberoende och opartiska retorikexperten).

Det återstår väl att se om Löfvens mest inspirerade retoriska stunder (t.ex situationen är oacceptabel och vi har varit naiva men nu ska vi tillsätta resurser och utredningar) också kommer att citeras om åttio år och om han dessutom kommer att få Nobelpriset i litteratur som Churchill fick 1953.

Själv tycker jag Löfvens maniska uppmaningar om att vi ska tvätta händerna påminner mer om Osmond Brothers än om Churchill men vad vet väl en hobbyretoriker som jag?😄 https://youtu.be/VxwaJVgRGvk

Dessutom kan man väl höja lite på ögonbrynen åt att den som är högste ansvarig för alla de katastrofala bristerna inom äldreomsorgen anses bra på att förmedla att ”vi ska ta hand om varandra”. Men TV4s värld är ju lika surrealistisk och ovanför regnbågen som någonsin Judy Garlands värld i ”The Wizard of Oz”.

Men missa inte TV4s morgonsändningar om ni gillar stor komik. Imorgon kanske någon annan retorikexpert jämför Lena Hallengren med Wittgenstein, Platon och Marcus Aurelius…..Kan man jämföra Winston Churchills talekonst med Stefan Löfvens så finns uppenbarligen inga spärrar för kanoniseringen av makthavarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: