NEVER SAY NEVER (27 Maj 2020)

Johan Giesecke har förfäktat åsikten att andra länder kommer att ”komma ikapp” Sverige vad gäller dödsfall/capita det närmsta året. Hans teori kan liknas vid att Sverige bara rivit av plåstret tidigare, det är predestinerat att göra lika ont överallt oavsett åtgärder, bara vid olika tidpunkter och med lite fördröjning i andra länder. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/2GzJ6l/giesecke-grannlanderna-kommer-att-komma-ikapp

Vad innebär då detta rent konkret?

Ja, Sverige hade t.o.m 26 maj 4.129 dödsfall vilket betydde 409 dödsfall per miljon invånare.

Tysklands motsvarande siffror var 8.498 respektive 101.

För att Tyskland ska ”komma ikapp” krävs då ytterligare nästan 26.000 tyska dödsfall att addera till de 8.498 som de redan sörjer för att de ska hämta in det ”försprång” vi skaffat oss.

Och nota bene, det gäller bara under det högst osannolika antagandet att de svenska covid19-dödsfallen med omedelbar verkan upphör för gott. För varje dag som gått sedan Giesecke avlevererade sin profetia (8 maj) har det bara blivit svårare och svårare att se hur andra länder ska komma ikapp till 8 maj 2021.

All min erfarenhet av tyskar och Tyskland säger mig att de INTE kommer att tillåta någon sådan katastrofal utveckling. Om de märker att en andra våg är i antågande, med den tsunamistyrka som Gieseckes resonemang förutsätter, kommer de blixtsnabbt att stänga ned igen och vidta ännu kraftfullare åtgärder. Detsamma gäller Danmark, Finland och Norge där det också krävs katastrofala dödstal de närmaste dryga elva månaderna för att Giesecke ska få rätt i sin förmodan. (Runt 1800 ytterligare dödsfall i Danmark, runt 1950 i Finland och ganska precis 2000 i Norge).

Never say never men vi kan väl säga så här. Ett av Tyskland absolut populäraste TV-program heter sedan decennier ”Wetten das” (Ung. Låt oss slå vad). Det leddes länge av den omåttligt populäre Thomas Gottschalk (bilden) och där får kändisar uppträda och samtidigt slå vad om huruvida olika inbjudna ska lyckas göra otroliga saker eller inte. Jag skulle satsa ”meine letzte müde Mark” på att Giesecke kommer att få fel med betryggande säkerhetsmarginal.

Får jag rätt så finns det förresten ett tyskt uttryck som passar bra på Giesecke och hans supportrar: Nepper schlepper Bauernfänger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: