MADNESS (17 Maj 2020)

Förutom Monty Python har nog inga påverkat mitt sinne för humor lika mycket som genierna som låg bakom tidningen MAD Magazines parodier på filmer och TV-program i min ungdom. Jag brukade läsa dem regelbundet från mina tidiga tonår på sjuttiotalet tills tidningen lades ned i början av 2000-talet.

Jag minns fortfarande den euforiska hänryckningen när jag på min första tjänsteresa till USA hittade en tegelsten med deras dittills samlade verk i en bokhandel. Det kändes som att oförhappandes ramla på en guldfyndighet eller oljekälla och den är fortfarande en av mina käraste ägodelar.

Den här parodin på TV-deckaren Perry Mason t.ex:

  • Här har vi ett mordåtal gällande ett mord på en baseball-arena. Vi har 70.000 ögonvittnen, mordvapnet med den anklagades fingeravtryck och en skriftlig bekännelse.
  • Bara indicier! Vi behöver bevis!

😄😄😄😄😀

FOTNOT: Svenska MAD gjorde förutom översättningar liknande parodier på svenska filmer och TV-program. De höll också väldigt hög klass.

FOTNOT 2: Det är tveksamt om den här typen av satir skulle fungera i dagens Sverige. Numera erbjuder ju ett genomsnittligt Rapport eller Agenda lika skruvade berättelser som MAD Magazine någonsin gjorde. ”Sverige hade 117 covid19-dödsfall häromdagen och Danmark hade 0? Bara tillfälligheter och statistiska mätproblem – Vi behöver vänta några år på bevis och att danskarna inte välkomnar oss med öppna armar är grundlös diskriminering!”. Vem behöver MAD Magazine i ett land med politiker och myndigheter som Sverige?😄😄😄😄😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: