LIVING ON THE FRONTLINE (14 Maj 2020)

Eminent krönika av Mäster Thomas Gür https://www.svd.se/for-viktigt-for-att-overlatas-till-experter

Till det han skriver vill jag tillägga att det är horribelt att Tegnell görs publikt ansvarig för allting som kan vara kontroversiellt. Från jämställdhetsaspekter, krisberedskapen på våra äldreboenden och nationalekonomiska konsekvenser till när det kan spelas fotboll igen. Det ingår knappast i hans befattningsbeskrivning att hålla sig a jour med och ansvara för allt detta. Istället stjäl det värdefull tid från hans egentliga expertområde.

Tegnell är epidemiolog och inte någon slags allvetande Jesus-figur. Han kan som sådan bidra med det epidemiologiska perspektivet som förvisso är viktigt men inte det enda och allenarådande.

Regeringen borde ha tillsatt en rådgivande task force med ett brett batteri av experter med olika kompetensområden som fick ge input och beslutsunderlag. Epidemiologer, nationalekonomer, sociologer, beteendevetare osv.

Sedan vore det regeringens uppgift att väga samman synpunkterna, göra en bedömning av helheten, fatta beslut, tydligt ta ansvar för dem och motivera för medborgarna varför vi gör som vi gör. Går allt åt skogen kan väljarna ge dem respass i nästa val vilket är själva poängen med en demokrati om jag förstått saken rätt.

Istället säger statsministern åt oss att tvätta händerna, låter Tegnell fronta allt annat oavsett vad det handlar om och det blir som det blir. Otydligt, osammanhängande, virrigt och utan att man riktigt vet vem som kör.

Det är uselt ledarskap, för att uttrycka mig civiliserat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: