JUDGEMENT DAY (20 Maj 2020)

Bura in dem!

Det är slagordet för dagen sedan Paolo Roberto ertappades in flagranti med byxorna vid anklarna och de som avses är alltså sexköparna a.k.a torskarna.

ETC kräver det. Vänsterpartiets rättspolitiska taleskvinna kräver det! TV4Nyheternas rundringning visar att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna kan tänka sig det. https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/flera-partier-öppnar-för-att-bura-in-sexköpare-12762534

Och nu har justitieministern, med för honom okaraktäristisk beslutsamhet, hakat på. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/0n1mw0/regeringens-besked-sexkop-ska-ge-fangelse

Och det får väl sägas vara en ganska sällsynt bred politisk enighet i Sverige när V, MP, S, M och SD är på samma linje.

Fair enough. Lagen mot sexköp finns ju de facto och uppslutningen kring den verkar ju vara massiv så visst kan man diskutera vad som är rimlig påföljd om vi nu plötsligt har ett gigantiskt överskott av lediga fängelseplatser som står och skräpar på landets anstalter. Torskar tillhör heller inte de samhällsgrupper jag tänker dra min lans för, min sympati ligger hos Robertos flickvän och framför allt hans tonårsbarn. Att behöva läsa rubrikerna och löpsedlarna om sin pappa kan ju inte vara upplyftande. Och inte gjorde ju hans patetiska självömkan i TV-intervjun saken bättre. Den avslöjade ju att det bara fanns ynkedom bakom den spelade macho-fasaden. A man who disgraces his family can never be a real man, som det sägs i en berömd film med italiensk anknytning.

Jag tycker däremot att det är anmärkningsvärt att man de senaste åren har kunnat läsa om våldtäktsmän som sluppit fängelse ungefär lika ofta som man kunnat läsa om Donald Trumps twittrande utan att ”Bura-in-dem-debattörerna” skrivit ilskna debattartartiklar och skrikit i falsett om saken (med visst undantag för M och SD).

Vem minns väl inte när Stefan Löfven hellre ville prata om LAS än om straffpåföljden för våldtäktsmän? https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lofvens-svar-fick-akesson-att-vanda-ryggen-till-kom-igen

Och nedan är ett litet axplock av de digra sökresultaten man får om man googlar på ”våldtäktsman slipper fängelse”. Det ena fallet mer häpnadsväckande än det andra. Allt detta med Morgan Johansson som passiv åskådare på första parkett.

Det verkar alltså som att det är ett grövre brott och mer moraliskt förkastligt att köpa sexuella tjänster än att tvinga sig till dem med våld.

Någon får gärna förklara logiken i att bura in sexköpare men låta våldtäktsmän löpa. Om de förstnämnda ska sitta bakom lås och bom borde väl de sistnämnda vara deras cellkamrater.

Eller är det någon intersektionell feministisk analys som jag har missat igen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: