GIRLS TALK (27 Maj 2020)

Istället för att öka antalet corona-tester och närma oss målet på 100.000 tester/vecka eller ens närma oss Danmark som gör c:a 70.000 tester/vecka så sjönk antalet tester i Sverige i förra veckan från 32.000 till knappt 29.000. Det kunde vara läge att ånyo ställa socialministern mot väggen. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EW7EM2/bakslaget-trots-loftet–farre-testas-for-corona

Frågan är bara vad det skulle ge. Baserat på socialministerns tidigare Bommersvik-slipade ordsallader gissar jag på något i den här stilen:

INTERVJUARE: Sverige är fortfarande inte i närheten av att genomföra de 100.000 tester vi har kapacitet för. Varför?

SOCIALMINISTERN: Låt mig säga att vi jobbar mycket hårt med detta. Covid19-är ett samhällsfarligt virus och en stor utmaning för oss alla. Jag tycker att många i vårt samhälle gör ett fantastiskt arbete. Detta är en komplicerad fråga och det finns inget enkelt svar. Det viktiga nu är att vi inte släpper taget utan håller i.

I: Men för en vecka sedan gjorde vi 32.000. Senaste veckan 28.000. Istället för att närma oss målet på 100.000 tester i veckan fjärmar vi oss från det?

SM: Nu tror jag man ska vara försiktig med att dra slutsatser på enskilda veckor. Många arbetar mycket hårt med detta. Kan vi göra mer så är vi beredda att göra mer. Det kommer en dag när vi i lugn och ro får utreda detta och se vad vi kunde gjort något annorlunda och om det finns viktiga lärdomar vi kan dra inför framtiden. Det viktiga nu är att vi inte släpper taget utan håller i.

I: Danmark, med hälften så många invånare, gör mer än dubbelt så många tester som oss. Vad är din kommentar?

SM: Ja, nu kan jag inte förhållandena i Danmark i detalj och tror man ska vara försiktig med att jämföra länder med varandra. Det är lätt att man får en felaktig och förenklad bild. Kapacitetsmässigt ligger vi på en hög nivå. Jag tror alla i regionerna nu har förstått budskapet att tester är viktiga. Jag vet att det arbetas mycket hårt av många duktiga människor med detta och många regioner har kommit längre än andra.

I: När tror du att vi kan genomföra de 100.000 tester/vecka som vi har kapacitet för?

SM: Min önskan är fortsatt att vi ska komma upp till den storleksordningen, jag vill inte sätta något datum men jag ser ju att det börjar ta fart och att många jobbar hårt och gör ett fantastiskt arbete. Vi måste alla hjälpas åt nu så att vi har möjlighet att nå dit så fort som möjligt. Det viktiga nu är att vi inte släpper taget utan håller i.

I: Oppositionen är kritisk och menar att det är oacceptabelt att antalet tester minskar, vad är din kommentar?

SM: Jag tycker inte det är ansvarsfullt att försöka göra billiga partipolitiska poänger i detta pressade läge. Jag tycker att det blir en bild av att ingen jobbar på. Många gör ett fantastiskt arbete och nu är det viktiga att vi inte släpper taget utan håller i. Covid19-är ett samhällsfarligt virus och en stor utmaning för oss alla….

Und so weiter……zzzzzzzz.

Läs Peter Kadhammars bifogade krönika. Den är riktigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: