DONT THINK IT MATTERS (3 Juni 2020)

Den svenska nyhetsförmedlingen domineras helt av polismisshandeln som ledde till George Floyds tragiska död i Minneapolis och rörelsen ”Black lives matter” har nu också börjat ta fart i Sverige.

Jag har också sett videon från Minneapolis och den är tvivelsutan vidrig. Den ansvarige polismannen förtjänar definitivt ett långt fängelsestraff och visst verkar det amerikanska samhället och dess polis ha ett strukturellt problem med rasism. Protesterna är säkert befogade även om de tyvärr urartat i plundring och upplopp på samma sätt som under ”The London riots” 2011. Tyvärr finns dunkla krafter som cyniskt exploaterar de helt legitimt upprörda stämningarna, det ser alla som inte är ohjälpligt naiva.

Men det här händer i USA och jag tycker vi har egna problem som helt kommer i skymundan.

Till exempel våra 70-plussare.

Efter Agnes Wolds uttalande om Covid19-pandemin, ”Som tur är dödar den i princip bara gamla människor”, har visserligen Löfven och Tegnell erkänt att vi misslyckats med att skydda våra äldre.

Men igår dök en hög chef på Socialstyrelsen upp på TV och tyckte att vi ”lyckats skydda de äldre”. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/socialstyrelsen-till-stor-del-har-vi-lyckats-skydda-de-aldre

Fullständigt bisarrt. Om man helt bortser från de extremt höga dödstalen möjligen.

”Svarta liv räknas” må vara en befogad kampanj i USA men jag tycker faktiskt ”Äldre människors liv räknas” vore en mer angelägen slogan i Sverige.

Hade Agnes Wold istället sagt ”Som tur är dödar pandemin i princip bara människor som inte är vita” hade hon, högst välförtjänt och omgående, varit lika mycket persona non grata i Sverige som Paolo Roberto. Men nu gällde det ”gamla människor” (>70 år) och då passerade uttalandet nästan obemärkt och ansågs på sin höjd som en lite otydlig och olycklig formulering. Det svenska samhället har vad gäller ”allas lika värde” ett betydligt allvarligare attitydproblem vad gäller synen på seniorer och grå pantrar än på andra grupper i samhället.

Igår rapporterades t.ex att covid19-pandemin krävt 65 nya svenska människoliv. Betydligt fler per capita än i alla jämförbara länder och de flesta av dem, om inte det tidigare mönstret totalt förändrats, äldre människor. Det omnämndes knappt på de svenska morgonnyheterna jämfört med det förlorade människolivet på andra sidan Atlanten.

FOTNOT: Visst kan man diskutera ålderns påverkan på värdet av ett människoliv. Tvingades jag välja mellan att offra mitt eget liv eller någon av våra tösers liv väljer jag t.ex att offra mitt eget liv utan en sekunds tvekan. Men därifrån till den letargi inför äldre människors liv som det svenska samhället visat upp under covid19-pandemin är steget mycket långt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: