RUN TO THE HILLS (15 Mars 2020)

Det finns faktiskt rätt många som fortfarande framhärdar att Anders Tegnell är rätt man i rätt tid och på rätt plats. Främst på vänsterkanten och bland de varmaste anhängarna till den svenska modellen med höga skatter och en stark stat. Helle Klein tycker t.ex att vi ska sluta rapportera coronarelaterade dödsfall för att inte ”skapa panikstämning” – varför inte löpa linan ut och bannlysa all rapportering som är graverande för sossarna? https://mobile.twitter.com/HelleKlein/status/1238743884777361408

Tegnell är expert, vem är du att kritisera honom och vilka är dina epidemiologiska meriter, var en aggressiv kommentar jag såg. Uppenbarligen från någon som är blind för det faktum att staten inte har informationsmonopol längre utan att vem som helst kan ta del av utlåtanden från andra experter i andra länder som gör andra bedömningar och förordar andra åtgärder än Tegnell och som ofta visat sig vara betydligt vederhäftigare.

Tegnell har under den värsta samhällskrisen på lång tid kommit att symbolisera hela den svenska modellen. Hela tanken med våra höga skatter och den förment därav följande starka staten är ju att vi ska kunna ty oss till den när vi är oroliga och det är kris.

Den svenska modellen har förvisso fått sina törnar på senare år. Transportstyrelseskandalen, flyktingkrisen 2015 och allt Dan Eliasson varit inblandad i t.ex.

Men Corona ställer allt på sin spets. Den gäller bokstavligen liv och död och den påverkar allas vårt vardagsliv i en tidigare okänd omfattning som vi ännu bara kan ana vidden av.

Nu behöver vi verkligen det starka samhälle som vi i alla år och sedan första dagen på första jobbet betalt skatter i världsklass för. I grunden vill vi alla säkert att Sverige nu ska rise to the occasion och visa styrka, omdöme och handlingskraft i samma världsklass som våra skatter.

Det är i det läget Anders Tegnell skickas fram i strålkastarljuset som poster boy för den omhuldade svenska modellen. Här är han – en tvättäkta produkt av den svenska modellen. Mannen vi ska hålla i handen när hela havet stormar. Han får helt enkelt inte misslyckas om inte förtroendet för den redan svårt skadskjutna svenska modellen ska gå till de sälla jaktmarkerna för gott.

Och vad händer? Han står på presskonferenserna med händerna i fickorna på sina säckiga byxor och levererar det ena katastrofala rådet efter det andra. Smittan kommer inte att få spridning i Sverige, ingen fara att åka till Alperna på sportlovet, smittotrenden kommer att plana ut i helgen, den kommer att plana ut på måndag eller tisdag, nu drar jag till Somalia, nu slutar vi räkna, vi måste lägga jämlikhetsaspekter på om folk ska tillåtas jobba hemifrån osv osv osv i ett aldrig sinande flöde av uttalanden som varit rika på politisk korrekthet men fattiga på substans.

Dessutom ådrar han sig svidande kritik från Danmark och Italien samt handlar tvärtemot WHO:s rekommendationer. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e8oRQO/tegnell-gar-emot-who-chefens-uppmaning

Direkt pinsamt blir det ju när Sydsvenskan m.fl svenskar fnyser åt Danmark och menar att i Sverige bestämmer experterna och inte politikerna vilka åtgärder som är adekvata. Knappt har det hunnit tryckas så utfärdar politikern Ann Linde en generell avrådan från resor trots att den förmente experten Tegnell är öppet kritisk. https://www.sydsvenskan.se/2020-03-14/experterna-styr-i-sverige-i-danmark-blir-de-overkorda och https://www.expressen.se/nyheter/ud-avrader-fran-alla-utlandsresor/

Och i vilket fall tycker jag inte de är någon avsevärd skillnad om t.ex beslut om samhällsskydd och beredskap formellt fattas av politikerna själva eller deras knähund Eliasson som fick jobbet med politisk följsamhet som enda merit. Säger en minister ”hoppa” till Eliasson är hans enda undran hur högt han ska hoppa. Det är länge sedan svenska myndigheter leddes av experter med fackkompetens – de är sedan länge utskiftade mot lydiga politruker som dansar efter Rosenbads pipa.

När röken skingrats och det blir tid att utvärdera hur Sverige handlade krisen kommer Tegnell rättvist att få kritik för alla sina ounderbyggda och fatala uttalanden. Däremot är det otur och orättvist att han kommer att gå till historien som den som slutgiltigt gav den svenska modellen sin sista spik i kistan. Han är ett symptom på en samhällsmodell som sedan länge upphört att fungera och inte grundorsaken.

Det är i det skenet man ska se det desperata fortsatta vädjandet om att vi ska lyssna på Tegnell från vänsterhållet. Men jag tror faktiskt inte svenskarna köper att vi riskerar att offra människoliv på den svenska modellens, värdegrundens och den politiska korrekthetens altare.

Vem i hela Sverige känner sig t.ex trygg ovh komfortabel när nyheter som den nedan nu kablas ut och påstås vara Tegnells nästa strategi efter alla hans tidigare misslyckade strategier? https://www.expressen.se/nyheter/strategin-lat-manga-smittas-i-lagom-takt/

Det är över nu. Väldigt få litar längre på Regalskeppet Svea utan var en springer i full fart mot livbåtarna och litar bara på sig själva. Jag klandrar dem inte, jag är en av dem – att lägga min familjs öde i händerna på Helle Klein, Tegnell och den svenska modellens övriga tillskyndare är überhaupt kein Thema.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: