POLICE ON MY BACK (31 Mars 2020)

Hans Holmer. Våra töser hade ingen aning om vem han var men some of you older people might remember.😄

Han var länspolismästare i Stockholm när Olof Palme mördades och fick det otacksamma uppdraget att leda spaningarna och hålla den oroliga svenska allmänheten informerad om spaningsläget.

Han höll dramatiska presskonferenser stup i kvarten, han hade aldrig några positiva konkreta resultat att presentera men förmedlade ändå en okuvlig optimism, körde benhårt och föga ödmjukt på sin kontroversiella teori och kritik avfärdades som oinitierad oavsett om det var garvade poliser eller allmänheten som stod för den.

Holmer gick initialt hem bland den auktoritetstroende, sossefierade och skakade svenska befolkningen. Internet fanns inte då så det bildades inte FB-grupper där hans fans kunde tillbedja honom men han blev utnämnd till ”Årets Svensk”, många kvinnor dånade och han fick toppresultat i förtroendeundersökningarna. Han var ju superpolisen som representerade det ofelbara svenska samhället och därmed per automatik en person med oantastlig specialist- och expertkompetens, ansåg många.

Freud kanske kunde förklarat varför jag så ofta fått deja vu den senaste tiden…..

Nåväl, när månad efter månad gick utan att mordet kunde klaras upp och fiaskona staplades på varandra falnade långsamt Holmers stjärna. Till sist hade de flesta tröttnat på hans fantombilder, fixering vid kurder och optimistiska profetior om ljus som brann i mörkret, han förklarades som persona non grata och fick lämna sin post i skam och vanära (även om han snart fick nya toppjobb för sin almost fanatical devotion till the Socialdemokrati).

Då var det så dags. Spåren hade kallnat, regeringen försökte reparera skadan med att anlita hans polare Ebbe Carlsson vilket bara resulterade i en massa oförglömligt absurda KU-förhör och mordet på Sveriges statsminister på öppen gata är fortfarande inte löst, drygt 34 år senare.

Ett brakfiasko och ett decennielångt trauma blev resultatet när vi uppmanades lyssna på myndighets-Sverige i ett krisläge.

Om vi har lärt någonting av läxan återstår att se.

Alla eventuella likheter med andra händelser och personer är förstås rena tillfälligheter.

End of story.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: