GUDFADERN OCH LANDSFADERN (15 April 2020)

“Mr. Corleone is a man who insists on hearing bad news immediately.”

Det illa förtäckta hotet ger Gudfaderns consigliere till filmmogulen Woolf i den första Gudfadern-filmen när han inte vill hörsamma Don Corleones önskan. Woolf får lära sig innebörden av hotet redan samma natt när han vaknar upp med sin älsklingshästs blodiga och avhuggna huvud i sin säng.

Stefan Löfven är inte typen som lämnar avhuggna hästhuvuden i folks sängar och det är tveklöst ett sympatiskt drag hos vår statsminister.

Däremot tycker jag han kunde insistera lite mer på att få höra dåliga nyheter fortare än vad han gör. Han kunde t.ex gott säga att det är ”oacceptabelt” eller t.o.m ”fullständigt oacceptabelt” att FHM meddelar befolkningen uppenbart missvisande glädjesiffror över antalet döda under hela påskhelgen.

Det är direkt fatalt om man samtidigt är missnöjd med allmänhetens krismedvetande som Isabella Lövin mer än antydde för några dagar sedan. Exempelvis ringde en av våra tösers kompisar i söndags och sade till henne: ”Har du sett hur mycket dödssiffrorna har sjunkit? Vi kanske skulle kunna ha en fest i alla fall….”.

Nu avbröt jag och min hustru bryskt den fortsatta festplaneringen men jag tycker, med förlov sagt, inte det ankommer på oss att förklara FHM:s periodiseringsproblematik och märkliga rapporteringsrutiner. Om man inte kan leverera några kvalitetssäkrade siffror tycker jag det är bättre att inte lämna några siffror alls utan säga att man får återkomma när man fått ordning på statistiken.

On a further note: Stefan Löfven höll sitt tal till nationen den 22 mars. Det känns som en evighet sedan och massor har hänt sedan dess. Då hade ännu bara ett drygt tjugotal svenskar avlidit i Corona, vi hade färre döda per miljon invånare än Danmark och statsepidemiologen tyckte fortfarande det var relevant att jämföra våra siffror med danskarnas motsvarande. Nu har drygt 1.000 svenskar avlidit, vi har nästan dubbelt så många avlidna per miljon invånare som Danmark och statsepidemiologen verkar helt ha tappat lusten att jämföra oss med Danmark och tycker nu istället det är relevant att jämföra oss med Belgiens katastrofala siffror.

En del hängivna Tegnell-fans hävdar att de höga dödstalen just nu är en effekt av en briljant strategisk masterplan. De tjänar på något sätt ett högre syfte och strategin kommer att visa sig framgångsrik i det långa loppet.

Så kan det förstås vara. Winston Churchill insåg säkert att det skulle krävas många dödsoffer när han gav klartecken för D-Day och invasionen vid Normandie men ansåg att det tjänade det högre syftet att krossa Hitler och nazismen samt få slut på kriget. Churchill var minst av all någon naiv person som inte såg problem komma. Bara det att jag har betydligt svårare att se något högre syfte med Sveriges f.n mycket höga dödstal i förhållande till Danmark, Norge och Finland.

Och att Tegnell får klä skott för Sveriges övergripande strategi är orättvist. Coronaproblematiken påverkar ekonomi, sysselsättning och de flesta samhällsområden jag kan komma på. Den övergripande strategin för hur Sverige bemöter detta kan omöjligt en statstjänsteman utan tjänstemannaansvar och som är specialist på et avgränsat område hållas ansvarig för – det måste vara statsministerns och regeringens ansvar och det är faktiskt ynkligt att försöka gömma sig bakom Tegnell.

Därför tycker jag Stefan Löfven nu bör hålla ett nytt tal till nationen där han pedagogiskt förklarar den övergripande strategin, hur han har formulerat FHM:s uppdrag, varför han åser de ökade dödstalen för sina landsmän i förhållande till våra grannländer utan att reagera och gärna förklarar ungefär när vi kan tänkas få se några andra resultat av hans strategi än ständigt ökande siffror över antalet döda. Däremot kan han sluta tjata om att vi ska tvätta händerna – han är ju statsminister och inte undersköterska gubevars.

Jag tycker faktiskt det är ett minimikrav på politiskt ledarskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: