BAD LUCK (11 Mars 2020)

Jaha, Riksepidemiologen hade alltså fel. Igen. Ingen utplaning av att antalet coronasmittade i Sverige under måndag/tisdag lika lite som under helgen. Kurvan pekar redan innan onsdagen är slut ännu brantare uppåt än någonsin. Det var ju tråkigt, nedrans otur.

Lyssna på experterna är ju i grunden ett bra råd. Jag kan lika lite om epidemiologi som the next guy och skulle ge allt smör i Småland för en kunnig expert med bra kommunikativ förmåga och naturlig auktoritet som ledare.

Men då krävs ju att experten ifråga inte har fel varenda gång. Vem lyssnar i längden på en tipsexpert som tippar fel hela tiden? Det räcker ju inte att SVT bara presenterar någon som expert hela tiden. Track record talks and bullshit walks.

Riksepedemiologen ämnar jag inte lyssna på mer. Sömmersketips kan jag göra själv och även om jag inte kan något om epidemiologi tror jag mig veta ett och annat om hur man tolkar trender och extrapolerar. Det här håller på att balla ur fullständigt och skadan som riksepidemiologen vållat genom att invagga folk i falsk säkerhet är svår att överskatta.

All respekt för att vi är i ett komplicerat och svårt läge. Andra länder har ju också problem. Men att upprepat, kraftfullt och felaktigt tona ned riskerna som Sverige har gjort har jag inte sett någon hög ansvarig expert i något annat land göra på samma sätt. Finns det ingen motsvarighet till redovisningens försiktighetprincip inom epidemiologin? Det här liknar ju mer en vårdslöshetsprincip.

Och något ansvarsutkrävande? Om du tror det befinner du dig i helt fel land. Det är bara att titta på vem som är chef för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: