WHO DO WE THINK WE ARE (9 Oktober 2019)

Den nyutnämnda utrikesministern Ann Linde ser det amerikanska tillbakadragandet som ett svek mot kurderna, som gjort helt avgörande insatser i kampen mot terrorrörelsen Islamiska staten. Hon menar att Donald Trump genom beslutet lämnar sina allierade åt deras öde, något som kan slå tillbaka mot USA möjligheter att i framtiden söka stöd i omvärlden.

Jag tycker också det är synd att USA lämnar sina vapenbröder i sticket. Men jag har, till skillnad från socialdemokraterna, alltid försvarat att USA agerar världspolis eftersom jag tycker någon nation måste göra det och USA är den mest lämpade nationen för uppdraget. Vem skulle det annars vara? Putin? EU?

Den åsikten har sällan varit populär i Sverige, när t.ex George W Bush krigade mot Saddam Hussein i Irak beskylldes USA för att vara en arrogant supermakt som leker världspolis. Och Bush kallades ”den där jävla Texasgubben” av en socialdemokratisk regeringsledamot.

Den nya svenska hållningen till USA verkar ha luckrats upp såtillvida att de gärna får vara världspolis och kriga på de platser som Sverige pekar ut och tycker är lämpliga som t.ex i de kurdiska delarna av Syrien. Däremot får de absolut inte börja krig i Iran. Där ska ni slåss åt oss men inte där, typ. Ann Linde erbjuder inte Trump att Sverige ska hjälpa till i Syrien – hon bara kräver och mästrar som om han vore en skolpojke och inte POTUS, helt utan förståels för att han har en krigstrött hemmaopinion att hantera.

Nu är detta ju inget sällskapsspel. Och jag är trött på att Sverige blöder med andras blod. Det är inte unga människor och Lindes väljare från Eksjö och Sveg som riskerar livhanken utan unga människor och Trumps väljare från Indianapolis och Milwaukee som bor längre bort från Syrien än vad vi gör. Många amerikaner har redan fått offra sina liv i Syrien vilket sällan svensk media bryr sig om att berätta. (se länken).

Att Sverige som inte ens är med i Nato tar sig rätten att försöka tala om för USA var de ska kriga och var de inte ska kriga – vore jag Trump skulle jag nog på svenskt maner fråga ”How dare you” och föreslå att Sverige skickar soldater till Syrien själva innan de kräver att fler amerikanska liv ska offras.

Det är en tragisk utveckling att Trump sätter ”America first” som han gör, men i rättvisans namn var det vad han lovade det krigströtta amerikanska folket att göra och det är på det amerikanska folkets mandat han sitter i Ovala Rummet. Inte på beskäftiga svenska besswerwissrars mandat.

Vad har Sverige f.ö någonsin gjort som gör oss extra lämpliga som expertis på konflikthantering runt om i världen? Under andra världskriget? Under kalla kriget? I Jugoslavien? I mellersta östen? Någonstans?

För att travestera John F Kennedy skulle det inte skada om Sverige ibland frågade sig vad vi kan göra för USA och inte bara vad USA kan göra för oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: