HVA GØR VI NU, LILLE DU (7 Oktober 2019)

Lyssnar på dansk morgonradio där man uppmärksammar att det idag är tjugo år sedan ett av de mest kända danska politiska citaten i modern tid fälldes. Det var den dåvarande socialdemokratiske statsministern Poul Nyrup som riktade sig till Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard (Danmarks motsvarighet till SD och Jimmie Åkesson) och sade:

”Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti: Uanset, hvor mange anstrengelser, man gør sig – set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig!” (Ungefär, Oavsett vad ni gör så blir ni aldrig rumsrena i mina ögon).

Det uttalandet fick han snabbt äta upp. I det nästkommande valet, 2001, fördubblade nästan Dansk Folkeparti sina röster, Poul Nyrup fick avgå som statsminister och lämna plats för en borgerlig regering som tillträdde med hjälp av Dansk Folkeparti som stödparti. Och numera har Poul Nyrups egna socialdemokrater svalt förtreten, anpassat sin politik och skäms inte för att ha ”fået opbygget et tæt samarbejde med Dansk Folkeparti”. https://www.dr.dk/…/nyrup-forsvarer-omstridt-df-kommentar-n…

Två år tog det alltså för den danska borgerligheten att inse det nya realpolitiska läget, anpassa sig efter väljarnas vilja, göra förnuftiga och pragmatiska överenskommelser med DF och sparka ut vänsterregeringen.

Den svenska borgerligheten har i jämförelse agerat likt letargiska sniglar som överdoserat på valium.

Hade de agerat som den danska borgerligheten kunde vi ha fått en borgerlig regering både efter valet 2014 och 2018. Istället lät man sig duperas och ingå DÖ och JÖK i krampaktiga och utsiktslösa försök att hålla SD utan inflytande och behandlade dem som icke rumsrena trots att deras väljarstöd ökade markant både 2014 och 2018 och borde gett entydiga signaler om hur det politiska landskapet i Sverige förändrades. 

Och om man ens lyckades hålla SD utanför inflytande kan också diskuteras. Själv tycker jag alltför mycket av politiken under 2010-talet har gått ut på att a)ta reda på vad SD tycker, b) göra tvärtemot vad SD tycker c) oavsett om det man gör är bra eller dåligt. Det har styrt landet in på en katastrofal kurs med sammanbrottet i flyktingpolitiken 2015 som ett nästan övertydligt exempel. Istället för förnuftiga lösningar där det är möjligt – oförnuftiga lösningar av ren tjurskallighet.

Nu, nio år sedan SD kom in i riksdagen har i alla fall KD börjat ta lite trevande kontakter med SD medan moderaterna på riksnivå fortfarande ängsligt tvekar och Centerpartiet ocjh Liberalerna har blivit vänsterpartier, gör gemensam sak med Jonas Sjöstedts gamla kommunister och stöttar S+MP regeringen.

Vad lär vi oss då av detta?

Jo, att det inte är politiker och ledarskribenter som avgör om andra partier är stuerene/rumsrena. Det är upp till väljarna att bestämma. Den som inte inser och accepterar det i tid kommer att straffas hårt av historien. Och den danska borgerligheten fattade på två år det som den svenska borgerligheten fortfarande efter snart tio år kämpar med att fatta. Det förvånar därför inte mig att opinionsundersökningarna ser ut som de gör och bestraffar de borgerliga partierna med att SD nu verkar vara större än dem alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: