DAS ALLES IST DEUTSCHLAND (11 November 2019)

Vi är glada att muren föll men……

Så kan svensk medias rapportering om 30-årsminnet av Berlinmurens fall sammanfattas, På TV4 rapporterar man oroat att de östra delarna av Tyskland ännu inte kommit ikapp de västra delarna ekonomiskt. Högre arbetslöshet, lägre BNP, lägre löner osv. https://www.tv4.se/…/30-år-sedan-berlinmuren-föll-att-hela-…

Är det något att förundras över?

I början av nittiotalet besökte jag staden Halle i gamla DDR. På DDR-tiden arbetade runt 12.000 människor där med att tillverka Trabanter. Jag besökte fabriken och det var som att åka i en tidsmaskin 30-40 år tillbaka i tiden. Utrustning, produktionsmetoder och arbetsmiljö – allt var under all kritik.

Den enda anledningen som fanns att överväga köp av en Trabant var att det absolut inte fanns något annat att välja på. När muren föll fanns plötsligt BMW, Mercedes och Audi att välja på och då var de 12.000 anställda i Trabantfabriken överflödiga, fabriken obrukbar och Autobahns vägrenar var plötsligt fulla av övergivna Trabanter medan de som fortfarande rullade effektivt bromsade upp hastigheten i långtradarfilen.

Och så var det med i princip all industri i DDR från företag som tillverkade kläder till företag som tillverkade elektronik. De tillverkade alla produkter som var totalt osäljbara i en marknadsekonomi där människor kan välja. Det var arvet efter 40 års kommunistisk industripolitik. Återuppbyggnaden av industrin och ekonomin började i princip från scratch på nittiotalet.

Att man ännu inte kommit ikapp det gamla Västtyskland som redan då sedan decennier var en väloljad ekonomisk success story tycker jag inte är något att förundras över. Nog för att effektivitet är ett tyskt adelsmärke men trolla med knäna kan de inte. Jag är snarare förvånad över hur långt man redan kommit. Ta färjan till Rostock och du kommer att uppleva en stad som inte är lika utvecklad som Lübeck men som på många sätt känns mer utvecklad än Malmö. 

Då är en relevantare fråga varför Sverige halkat så långt efter det gamla Västtyskland som vi har gjort. Jämför gärna en svensk lärares, sjuksköterskas eller industriarbetares lön, pension och trygghet med deras motsvarigheter i Bayern eller Nordrhein-Westfalen.

Exempelvis skulle en svensk gymnasielärare tjänat 53.000 kronor i månaden om han varit tysk. Och det var, nota bene, 2012 dvs innan kronraset försämrat den svenske lärarens köpkraft med ytterligare 20-25%.
https://skolvarlden.se/…/så-mycket-mer-tjänar-en-tysk-lärar…

I Tyskland är följaktligen fortfarande lärare det statusyrke det förtjänar att vara och man behöver inte ta in studenter som skriver 0 på högskoleprov för att fylla ut utbildningsplatserna och man kan ju misstänka att det bidrar till att Tyskland klarar bättre i PISA undersökningsrna. Samma gäller f.ö för poliser, sjuksköterskor och många andra samhällsbärande yrken.

Skillnaden mellan svenskar och tyska yrkesgruppers levnadsstandard idag vore verkligen något att gräva i för en ambitiös journalist. Tyvärr har vi brist på sådana. Också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: